Federer pakt zevende Grand Slam

Ambrosius
Roger Federer heeft de Australian Open 2006 gewonnen. De Zwitserse nummer één van de wereld won in de finale van de Cyprioot Marcos Baghdatis met 5-7 7-5 6-0 6-2.

Federer was vanaf het begin van de partij niet echt in goede doen. De Zwitser maakte voor zijn doen veel fouten. Baghdatis kwam dan ook op een break voorsprong aan het begin van de eerste set. Federer maakte nog wel een re-break, maar aan het einde van de set brak de Cyprioot nog een keer en won de set met 5-7. Ook in de tweede set was Baghdatis goed begonnen, maar vooral het niveau van Federer was ondermaats. Baghdatis kwam al snel een break voor. Federer maakte vervolgens weer snel een break terug. Verder liep het in de tweede gelijkop tot 6-5 voor Federer. De nummer één van de wereld kreeg een setpunt op de service van Baghdatis, deze kans liet hij niet onbenut waardoor het weer 1-1 stond.

Federer kwam in de derde set beter in zijn spel. De nummer één van de plaatsingslijst kwam snel tot twee breaks: 4-0. Baghdatis kreeg een kansje om terug te breken, maar Federer werkte dit breakpunt weg. Op 5-0 kreeg Federer nog een breakpunt en daarmee een setpunt. Eén kansje was voor Federer genoeg om met 6-0 de derde set te winnen.

Ook in de vierde set was Federer duidelijk de betere, de Zwitser brak meteen en kwam al snel met 3-0 voor. Dat betekende de elfde game op rij voor Federer. Daarna liet de Cyprioot de fysiotherapeut de baan opkomen. Hij kon wel verder spelen en pakte weer een aantal servicegames en kreeg een breakpunt op 4-2. Deze kon Baghdatis niet verzilveren, waarna Federer op 5-2 de partij won door nog een break. Federer won na een kleine drie uur tennis voor de tweede keer de Australian Open, zijn zevende Grand Slam in totaal. Na afloop reageerde de Zwitser zeldzaam emotioneel tijdens zijn speech onder toeziend oog van Rod Laver in de naar hem vernoemde Arena.