Kubiak volgt Capers op

Corné (Curchulain)
De Houston Texans hebben eindelijk hun nieuwe hoofdcoach bekend gemaakt. Na een lange periode van relatieve onzekerheid bleken de hardnekkigste geruchten waar te zijn: Gary Kubiak volgt Dom Capers op.

Een deel van een droom komt daarmee uit voor Kubiak, die in Houston geboren en getogen is en in het nabij gelegen College Station voor Texas A&M University speelde. Een ander deel van de droom is om de Texans tot een kampioensteam om te vormen, iets wat met de Houston Oilers pas leek te lukken toen het team al naar Nashville was verhuisd en tot Tennessee Titans was omgedoopt. In januari 2000 stonden de St. Louis Rams echter net in de weg. Het huidige team uit Houston is pas in 2002 actief en stond vanaf het begin onder leiding van Dom Capers, die de eerste drie seizoenen een stijgende lijn wist neer te zetten maar eigenaar Bob McNair afgelopen seizoen de eerste keus in de draft schonk door laatste te worden met slechts twee overwinningen uit zestien wedstrijden. Aan Kubiak nu de taak om voor een ommekeer te zorgen.

Kubiak is de zevende nieuwe hoofdcoach voor volgend seizoen die nog nooit hoofdcoach in de NFL is geweest. Kubiak is dat zelfs op geen enkel niveau geweest. Hij heeft echter elf jaar ervaring als aanvalscoördinator bij de Denver Broncos, en mede door zijn succes daar konden de Texans hem niet eerder als coach presenteren. Pas na de uitschakeling van Denver door de Pittsburgh Steelers, afgelopen zondag, mochten de Texans hem voor een sollicitatiegesprek uitnodigen. Het palmares van Kubiak liegt er, ondanks zijn gebrek aan ervaring als hoofdcoach, niet om: als quarterbacks-coach bij de San Francisco 49ers won hij na het seizoen 1994 de Superbowl, waarin quarterback Steve Young tot meest waardevolle speler werd uitgeroepen, en toen aanvalscoördinator Mike Shanahan in Denver hoofdcoach werd, volgde hij hem. Twee opeenvolgende Superbowl-overwinningen waren het resultaat, een prestatie die in twintig jaar niet meer was neergezet. In de tweede daarvan werd quarterback John Elway in de laatste wedstrijd van zijn carrière tot meest waardevolle speler uitgeroepen.

Over Texans-quarterback David Carr was Kubiak vrij duidelijk: "Ik zal een manier vinden om hem succesvol te maken want hij heeft het in zich. Ik ben een David Carr-fan. Ik houd van zijn vaardigheden. Er is geen reden waarom David geen succesvolle quarterback zou kunnen zijn." De veertien touchdown-passes van Carr zouden anders kunnen doen vermoeden, maar de voormalige ster van Fresno State University werd maar liefst 68 keer in bezit van de bal getackled, oftewel gesackt. Ondanks dat het officieel nog maximaal twee weken onduidelijk is of Carrs contract verlengd wordt zal Kubiak dus waarschijnlijk op zoek gaan naar versterking van de offensive line, de lijn van spelers die de quarterback dienen te beschermen. In de eerste ronde van de draft zal echter hoogstwaarschijnlijk worden gekozen voor running back Reggie Bush, wat Carr in ieder geval meer aanvallende opties zou moeten verschaffen.