Afrika Cup: Tunesië, Guinee verder

Michel (Baraja)
Guinee en Tunesië hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Dit houdt tevens in dat Zuid-Afrika en Zambia in dezelfde poule hun Waterloo hebben gevonden.

Regerend kampioen Tunesië had geen kind aan een zielloos Zuid-Afrika: 2-0. Bafana Bafana speelde afwachtend en zonder durf. Tunesië kende een goed openingskwartier, zonder te scoren. Die improductiviteit was mede te danken aan de assistent-scheidsrechter, want die stak ten onrechte zijn vlag omhoog na een doelpunt van Santos. De voormalige Braziliaan kreeg echter alsnog zijn doelpunt na zo’n half uur. Benni McCarthy verspeelde knullig de bal en Santos probeerde het van afstand. Met dank aan een blunderde Calvin Marlin keek Zuid-Afrika tegen een achterstand aan.

Santos heeft nu al meer goals gemaakt in de Afrika Cup dan in de competitie, waar hij namens Toulouse slechts driemaal trefzeker was. Selim Benachour besliste de confrontatie na 58 minuten op aangeven van Hatem Trabelsi, die zich veelvuldig bemoeide met de aanvalsgolven. Na de 2-0 bloedde de wedstrijd langzaam dood. Zuid-Afrika is net als in 2004 al in de eerste ronde geëlimineerd, terwijl Tunesië op koers blijft voor titelprolongatie.

Guinee kwalificeerde zich dankzij een 2-1 overwinning op Zambia voor de tweede achtereenvolgende keer voor de laatste acht. De zege kreeg pas in de laatste minuut gestalte: Pascal Feindouno knalde via de onderkant de bal achter de kansloze Kolala. Op basis van de tweede 45 minuten kwamen de drie punten Guinee toe; in de eerste helft was de equipe van Patrice Neveu zeker niet de betere. Nadat het eerste halfuur zich kabbelend had voortbewogen scoorde aanvoerder Elijah Tana uit een kopbal de 1-0 voor Zambia.

Opeens sloeg de defensie van Guinee aan het schutteren. Zelfs de immer onverstoorbare Dianbobo Balde liet zijn man soms lopen. Zambia profiteerde echter niet, en in het tweede bedrijf bleek die inefficiëntie noodlottig. Guinee ging vanaf het uur dominanter spelen, hetgeen kans na kans opleverde. Sembegou Bangoura en Pablo Thiam wisten de mogelijkheden niet te verzilveren. Dankzij een benutte strafschop van Feindouno werd het toch 1-1, waarna Feindouno in de slotminuut opnieuw toesloeg.

Uitslagen donderdag 26 januari:

Poule C:

Zambia – Guinee 1-2
34. Tana 1-0, 74. Feindouno (pen) 1-1, 90. Feindouno 1-2

Tunesië – Zuid-Afrika 2-0
32. Santos 1-0, 58. Benachour 2-0

Stand Poule C:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Tunesië***266 - 1
2.Guinee***264 - 1
3.Zambia202 - 6
4.Zuid-Afrika200 - 4


Programma morgen:

Poule D:
Ghana – Senegal
Nigeria - Zimbabwe


Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen4
1.Francileudo dos SantosTunesië4
3.Didier DrogbaIvoorkust2
3.Pascal FeindounoGuinee2