Afrika Cup: Ivoorkust naar kwartfinales

Michel (Baraja)
Ivoorkust heeft zich als eerste land verzekerd van een kwartfinaleplaats op de Afrika Cup. Zelf won het team met 2-1 van Libië, terwijl Marokko en Egypte de punten moesten delen.

Ivoorkust mag dan als eerste land de doorgang hebben gevonden naar de laatste acht, indruk maken deden De Olifanten opnieuw niet. Bondscoach Henri Michel schonk Arouna Koné een basisplaats, waardoor Bonaventure Kalou de bank moest warm houden. Ivoorkust zette Libië al vroeg onder druk en de snelle 1-0 van Drogba viel niet onverwacht. De aanvaller van Chelsea hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken na een uitstekende actie van Koné aan de linkerkant. Diezelfde Koné kreeg even later een bijna niet te missen kans.

Vlak voor rust kwam die misser Ivoorkust duur te staan, want Libië scoorde via een kopbal van Abdesalam Khamies tegen. In het tweede bedrijf verraste de underdog met sterk spel en veel technische frivoliteiten. El Taib, El Ramli en Muntasser waren de sterspelers aan de kant van Libië. Ivoorkust leek te wankelen, maar via Yaya Touré boekte de WK-ganger alsnog de overwinning. Overigens werd Ivoorkust tot tweemaal toe een strafschop onthouden.

Egypte en Marokko kwamen in een attractief duel niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Daardoor lijkt Marokko uitgeschakeld, want Egypte speelt nog tegen het al geplaatste Ivoorkust. Bovendien was het Egypte dat Kameroen tijdens de laatste WK-kwalificatiewedstrijd op 1-1 hield, waardoor Ivoorkust mag afreizen naar de mondiale.

Marokko was beter dan het gastland, maar kon het overwicht moeilijk omzetten in kansen. Youssef Hadji was dichtbij de openingstreffer met een kopbal, maar El Hadary redde knap. Ook Youssef Safri werd gestuit door de uitstekend keepende El Hadary. De entree van Ali Boussaboun in de zeventigste minuut ging niet onopgemerkt voorbij: de Feyenoorder probeerde een strafschop te versieren, maar zag de gele kaart. Diep in blessuretijd kreeg Emad Motaeb een grote kans Egypte naar de volgende ronde te schieten. De vervanger van Mido faalde echter volkomen.


Uitslagen dinsdag 24 januari:

Poule A:

Libië – Ivoorkust 1-2
10. Drogba 0-1, 41. Khamies 1-1, 74. Y. Touré 1-2

Egypte – Marokko 0-0

Stand Poule A:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Ivoorkust***263 - 1
2.Egypte243 - 0
3.Marokko210 - 1
4.Libië201 - 5


Programma morgen:

Poule B:
Angola – DR Congo
Kameroen - Togo


Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen4
1.Francileudo dos SantosTunesië3
3.Didier DrogbaIvoorkust2