Jauron aan het roer in Buffalo

Corné (Curchulain)
Terwijl elders in de NFL al zes hoofdcoaches zonder ervaring in die hoedanigheid werden aangesteld, ging men in Buffalo voor ervaring. General manager Ted Donahoe werd vervangen door Marv Levy, die als opvolger van de opgestapte Mike Mularkey opteerde voor Dick Jauron.

Jauron, een voormalig coach van het jaar, leidde van 1999 tot 2003 de Chicago Bears, met wisselend succes. Eenmaal werden de playoffs bereikt, waarin men in de eerste ronde strandde. In totaal haalde Jauron 35 overwinningen tegen 46 nederlagen. Niet de meest overtuigende statistieken om als hoofdcoach te worden aangenomen. Levy kijkt echter verder dan alleen de getallen: "Ik kwam hier met een negatieve balans, Bill Belichick ging met een negatieve balans naar New England en Mike Shanahan ging naar Denver na een negatieve balans uit zijn tijd in Oakland. Dus die balans zegt niet alles." Levy zelf is de Bills' meest succesvolle coach ooit, met vier opeenvolgende optredens in de Superbowl. Ironisch genoeg werden alle vier de finales verloren. Belichick won drie van de laatste vier Superbowls en Mike Shanahan leidde Denver naar twee opeenvolgende kampioenschappen.

Jauron wist slechts eenmaal vaker te winnen dan verliezen in een seizoen, namelijk in 2001. Dertien overwinningen uit zestien wedstrijden waren voldoende om tot coach van het jaar uitgeroepen te worden, onder andere omdat het de Bears de vijf jaar daarvoor niet gelukt was. In 2002 moesten de Bears verhuizen naar de thuisbasis van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign omdat het eigen Soldier Field werd gerenoveerd. Ontheemd konden de Bears geen potten breken. De sportieve problemen in Buffalo zijn nog een graadje erger. Al zes jaar hebben de Bills de playoffs niet gehaald, langer dan ze ooit droog hebben gestaan sinds het samengaan van de AFL en NFL in 1967.

De carrière van Jauron langs de zijlijn begon als assistent bij de Bills in 1985. Vervolgens werd hij positiecoach voor de defensive backs bij de Green Bay Packers en verdedigingscoördinator bij de Jacksonville Jaguars. Na zijn ontslag in Chicago ging hij naar Detroit om ook daar de verdediging te leiden. Toen Steve Mariucci eind November werd ontslagen nam hij als interim-coach de honneurs waar.