Federer met problemen langs Haas

Ambrosius
Roger Federer had een vijfsetter nodig tegen Tommy Haas om de kwartfinale te bereiken. De Duitser bood goed partij, maar moest na drie uur toch het onderspit delven: 6-4 6-0 3-6 4-6 6-2.

De eerste set was van hoog niveau van beide kanten. Toch was het de nummer één van de wereld Federer die als eerste een break wist te forceren in de vijfde game. Vervolgens hielden beide spelers steeds hun service, waardoor de Zwitser de eerste set met 6-4 won. In de tweede set zakte Haas wat in, Federer speelde bijna foutloos. Het resultaat was dat Federer drie keer de service van de Duitser brak en met 6-0 de set won.

Federer leek op een makkelijke overwinning af te stevenen, maar Haas herstelde zich knap in de derde set door in de vijfde game Federer op 'love' te breken. Federer sloeg in deze set voor zijn doen veel onnodige fouten, waardoor Haas de set won met 6-3. Ook in de vierde set begon Haas sterk, hij had breakkansen op de service van de Zwitser, maar kon deze niet meteen benutten. Het lukte de Duitser wel om Federer te breken in de derde game van de set. Federer maakte veel onnodige fouten door smashes en volleys in het net te slaan. Haas had bijna iedere game breakkansen, maar kon niet voor een tweede keer door de service van Federer. Zelf serveerde Haas makkelijk zijn servicegames uit en won de set met 6-4.

Een vijfde set moest de beslissing gaan brengen in de Australische nacht. Federer ging beter spelen en kreeg al snel breakkansen. Haas wist het nog even af te wenden, maar in de zesde game sloeg de Duitser op breakpunt tegen de bal net naast de lijn. Haas dacht zelf dat de bal in was, maar de umpire gaf hem geen gelijk. De tot dan toe geweldig spelende Duitser liet zich daardoor een beetje uit het veld slaan waardoor Federer nog een keer kon breken en daarmee de beslissende set met 6-2 won. In de kwartfinale ontmoet Federer de als vijfde geplaatste Rus Davydenko.