Afrika Cup: Tunesië start uitstekend

Michel (Baraja)
Titelverdediger Tunesië is uitstekend begonnen aan de Afrika Cup. Onder leiding van Francileudo dos Santos boekte het team van Roger Lemerre een soepele 4-1 overwinning op Zambia. Guinee dompelde in het andere duel Zuid-Afrika in rouw door met 2-0 te zegevieren.

Tunesië startte met Hatem Trabelsi in de basis. De Ajacied stond onbedoeld aan de basis van de onverwachte voorsprong van Zambia. Een miscommunicatie tussen Trabelsi en keeper Ali Boumnijel stelde James Chamanga in staat de underdog op voorsprong te schieten. De ploeg van voormalig PSV-speler Kalusha Bwalya hield Tunesië gedurende lange tijd af van de eigen goal en kende in doelman George Kolala dé uitblinker.

Kolala was echter kansloos op een bekeken kopbal van Francileudo dos Santos, de geboren Braziliaan van Toulouse. Na de gelijkmaker bleef Zambia met flair voetballen en Chamanga en Collins Mbesuma kregen mogelijkheden. Dankzij middenvelder Riad Bouazizi kwam de favoriet aan de leiding, waarna Santos de marge opvoerde naar eerst 3-1 en in blessuretijd 4-1. Even daarvoor had de spits enkele loepzuivere kansen om zeep geholpen.

Het andere duel uit poule C leverde een verrassende zege op voor Guinee. Zuid-Afrika bleek niet opgewassen tegen FC Bangoura, vanwege vijf spelers met die naam in de selectie, en verloor met 2-0. Zuid-Afrika is niet meer het team van weleer. De kwalificatie voor het WK werd dan ook gemist. Vanavond liet Bafana Bafana zien dat de absentie in Duitsland geen toeval is: Guinee kwam de zege ruimschoots toe.

Pas in het laatste kwartier sloeg Guinee toe. Sambegou Bangoura scoorde op aangeven van Ibrahima Bangoura. Vlak voor het eindsignaal tekende Ousmane Bangoura voor de bevrijdende 2-0. Zuid-Afrika vergat enkele keren te profiteren van blunders van doelman Naby Diarso. Zo wilde Sibusiso Zuma per se scoren uit een omhaal, in plaats van de bal rustig binnen te tikken.


Uitslagen zondag 22 januari:

Poule C:

Tunesië – Zambia 4-1
9. Chamanga 0-1, 36. Dos Santos 1-1, 52. Bouazizi 2-1, 83. Dos Santos 3-1, 90. Dos Santos 4-1

Zuid-Afrika – Guinee 0-2
79. S. Bangoura 0-1, 88. O. Bangoura 0-2

Stand Poule C:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1.Tunesië134 - 1
2.Guinee132 - 0
3.Zuid-Afrika100 - 2
4.Zambia101 - 4

Programma morgen:

Poule D:
Nigeria – Ghana
Zimbabwe - Senegal


Topscorers:

#Speler:Land:Goals:
1.Samuel Eto’oKameroen3
1.Francileudo dos SantosTunesië3