Albertino Essers verrast Ted Hankey

Michel (Baraja)
Albertino Essers heeft voor een fenomenale verrassing gezorgd in de eerste ronde van de Lakeside. De 36-jarige Nederlander elimineerde Ted Hankey: 3-1.

Voor Essers is het tijdens zijn derde deelname de eerste keer dat hij zich schaart onder de laatste zestien op het officieuze wereldkampioenschap van de BDO. The Sensation ontmoet in de volgende ronde zijn landgenoot Mareno Michels of Paul Hogan.

Hankey – winnaar in 2000, verliezend finalist in 2001 – speelde zeer onder zijn doen. The Count mocht de partij openen, maar verloor de eerste set met liefst 3-0. Essers gooide degelijk en was koelbloedig bij het naderen en gooien van de dubbels. De tweede set draaide uit op een beslissende vijfde leg, waarin Essers mocht beginnen. Via een checkout van 79 snelde Essers naar een 2-0 voorsprong in sets.

Het derde bedrijf ging met 3-0 naar Ted Hankey. Essers kon wat het scoren betreft goed bijblijven, maar Hankey was zeer scherp op de dubbels. Met een finish van 140 leek het momentum zelfs even te verschuiven naar de Engelse favoriet. In de vierde set was het opnieuw Essers die de lakens uitdeelde. Kernmoment was leg twee. Hankey miste zes pijlen op een dubbel, alvorens Essers met een glimlach dubbel twee gooide.

Later vandaag spelen nog drie Nederlanders: Jelle Klaassen, Mareno Michels en Niels de Ruiter. Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Co Stompé komen later in actie.