Terugblik 2005: Maart

Olga (Nuongirl)
Maart

Atletiek

Rutger Smith behaalt zijn eerste Europese succes. Bij de Europese Kampioenschappen Indoor in Madrid wint de kogelstoter zilver. De afstand van 20,79 meter die Smith gooit is tevens een verbetering van zijn Nederlands record. Jacqueline Poelman wint op de 200 meter voor de tweede keer in haar carrière een bronzen medaille. Karin Ruckstuhl slaagt er net niet in een medaille te veroveren. De meerkampster eindigt op de vijfkamp als vierde. Ook Guus Hoogmoed haalt het podium net niet. Op de 200 meter komt de atleet 0.08 seconde te kort voor het brons.

Voetbal

Op 3 maart gaat er een schok door de voetbalwereld. Op die dag overlijdt Rinus Michels. De 'generaal' sterft aan de gevolgen van een hartoperatie. Michels is 77 jaar oud geworden.
Danny Blind is de nieuwe trainer van Ajax. Blind volgt de vorige maand opgestapte Ronald Koeman op. In tegenstelling tot eerdere berichten treedt de Zeeuwse trainer in dienst als hoofdtrainer. Blind debuteert met een 0-4 verlies tegen PSV. De Eindhovenaren doen niet alleen in de competitie goede zaken. De ploeg elimineert door een knappe 0-2 overwinning in Monaco de plaatselijke AS. In de kwartfinale moet de ploeg van trainer Guus Hiddink het opnemen tegen Olympique Lyon. Ook AZ bekert verder in Europa. De Alkmaarders verslaan in de vierde ronde Shaktar Donetsk uit Oekraïne. Uit wint AZ met 1-3, thuis met 2-1. In de kwartfinales treft AZ het Spaanse Villarreal.

Pierre van Hooijdonk keert terug bij zijn oude liefde. De meervoudig international speelt komend seizoen weer in Breda voor NAC Breda.
Marco van Basten baart opnieuw opzien door nieuwe, onervaren spelers op te roepen. Voor de duels tegen Roemenië (uit) en Armenië (thuis) neemt de bondscoach Ryan Babel en Hedwiges Maduro van Ajax en Martijn Meerdink van AZ op in zijn selectie. Voor Meerdink eindigt het verhaal in mineur. De spits scheurt op de training een kruisband af en zal zeven maanden buitenspel staan. Nederland wint in Roemenië met 0-2, en verslaat met dezelfde cijfers Armenië.
FC Den Bosch ontdoet zich van trainer Henk Wisman. De oefenmeester wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de Brabantse ploeg. Leo Beenhakker wordt bondscoach van Trinidad & Tobago. Beenhakker moet proberen het WK te halen met het land.

Het OM gaat Rachid Bouaouzan vervolgen voor zijn doodschop tegen Niels Kokmeijer. De speler van Sparta Rotterdam wordt zware mishandeling ten laste gelegd. Daniël Majstorovic ontloopt op miraculeuze wijze zijn straf. De verdediger van FC Twente kreeg een eis van zeven wedstrijden aan zijn broek na een elleboogstoot tegen Martin Drent, waarvoor hij geen rode kaart ontving. Ook in hoger beroep werd deze eis uitgesproken, maar doordat scheidsrechter Ruud Bossen de elleboogstoot wel waar heeft genomen, maar niet als ernstig beschouwde, ontloopt Majstorovic de schorsing.
De KNVB krijgt toestemming het nieuwe competitieplan door te voeren. De bond wil play-offs aan het bestaande systeem toevoegen.

Schaatsen

Het schaatsseizoen wordt deze maand afgesloten met het WK afstanden in Inzell. Barbara de Loor wint verrassend de 1000 meter. De Loor heeft een slecht seizoen achter de rug, maar slaat op het laatste moment toe. Op dezelfde afstand wint Marianne Timmer brons. Nog meer goud: Bob de Jong wint de 10 kilometer en de Nederlandse mannen winnen de achtervolging. In totaal behaalt Nederland drie gouden, vier zilveren en twee bronzen medailles. Marathonschaatser Jan Maarten Heideman wint de KNSB/Essent Cup. Het is voor de vierde keer dat Heideman de beker mee naar huis mag nemen. Bij de dames gaat de eindoverwinning naar Yasmin van Benthem.

Tennis

Het Nederlandse Davis Cup-team wint in de eerste ronde van Zwitserland. Sjeng Schalken bezorgt de ploeg van Tjerk Bogstra in de eerste zondagwedstrijd het beslissende punt door van Stanislas Wawrinka te winnen. Eerder had Nederland beide enkelpartijen gewonnen, maar het dubbelspel verloren. Tegenstander in de tweede ronde is Slowakije.

Wielrennen

De nieuw ingevoerde ProTour start met de rittenkoers Parijs-Nice. Nadat Jens Voigt de proloog wint, legt Bobby Julich uiteindelijk beslag op de zege. Joost Posthuma wint de etappe naar Cannes. In de Tirreno-Adriatico laat Oscar Freire zijn klasse zien. De sprinter uit de Rabobank-ploeg wint drie etappes, en uiteindelijk ook de eindzege. Servais Knaven is ook succesvol in Italië. De renner van Quick Step komt in de vijfde etappe als eerste aan. De eerste klassieker van het seizoen, Milaan-San Remo, wordt gewonnen door Alessandro Petacchi. De sprinter van Fassa Bortolo is in de straten van San Remo Danilo Hondo en Thor Hushovd te snel af. Petacchi is door deze zege de nieuwe leider in de ProTour. De E3 Prijs Vlaanderen is een prooi voor Tom Boonen.

Het WK baanwielrennen verloopt uiterst goed voor Nederland. Theo Bos wint goud op de kilometertijdrit en Teun Mulder wint eveneens goud op het onderdeel keirin. De Nederlandse achtervolgingsploeg wint zilver bij de ploegenachtervolging, Ronnie Stam en Danny Slippens pakken zilver bij de koppelkoers en Yvonne Hijgenaar (keirin) en Levi Heimans (achtervolging) behalen brons.