Dakar 2006: de motoren

Roel (jozef444)
Het is weer bijna zover, op 31 december gaan de avonturiers weer op pad om mee te doen aan de 28e editie van Le Dakar. Onder hen een recordaantal inschrijvingen van Nederlandse deelnemers. Voor liefhebbers van deze race belooft dit jaar weer een mooie editie te worden. Op FOK!sport zullen we elke dag in een post de belangrijkste deelnemers per categorie aangeven. Allereerst de motoren.

Bij de motoren zal het dit jaar de vraag worden of Yamaha met hun tweewielaangedreven fiets kan gaan concurreren met de oppermachtige KTM's van de afgelopen jaren. Belangrijkste man bij Yamaha is David Frétigne. De Fransman heeft nu twee jaar ervaring op kunnen doen met de WR450 2TRAC en dit jaar gaat hij voor het podium. Toch zal het de vraag zijn of hij de KTM's zal
kunnen verslaan.


Frétigne tijdens de 2005 editie van Dakar

Er rijden verschillende fabrieksteams van KTM rond in deze editie waarvan de belangrijkste het team Gauloises KTM France en KTM Repsol - Red Bull zijn. De kanshebbers bij deze teams zijn bij het Franse team Cyril Despres en Isidre Esteve Pujol.


Despres in training voor Dakar 2006

Bij het andere grote KTM team zijn Marc Camo en Carlo de Gavardo de belangrijkste rijders. Al deze motorrijders moeten serieus worden genomen wanneer het gaat om de eindoverwinning in deze Dakar. Verder zijn er natuurlijk ook nog een aantal outsiders, de belangrijkste hiervan zijn de Noor Pål Anders Ullevålseter, met zijn spectaculaire rijstijl, en de Australiër Andy Caldecott. Beide rijden ook op een KTM en kennen we al van de voorgaande edities.

Er zijn dit jaar ook een hoop Nederlandse inschrijvingen bij de motoren, de meeste doen daar echter niet mee voor hoge noteringen in het eindklassement. Op één man na, Frans Verhoeven, vorig jaar verraste hij vriend en vijand door in zijn eerste Dakar als privateer als 16e te finishen. Dat heeft hem dit jaar een plaatsje in het fabrieksteam van Yamaha Nederland opgeleverd en er wordt dus minimaal een vergelijkbare prestatie van Verhoeven verwacht in deze editie.


Verhoeven tijdens een training in Luxemburg