Machtsvertoon Rabobank in de kerstcross

Nick (Reflex1)
De Belg Sven Vanthourenhout heeft de kerstcross in Wachtebeke toegevoegd aan zijn erelijst.
Hij won de sprint net voor de Nederlander Richard Groenendaal, waarna Sven Nys als derde de streep passeerde. Dit resulteerde dus in een triomf voor de Rabobankploeg die de volledige top drie bezette.

Na twee ronden reden Sven Vanthourenhout en Richard Groenendaal op kop gevolgd door Sven Nys en Peter Van Santvliet op 100 meter achterstand. Bart Wellens, die met zijn slechte start op de achtste plaats reed, miste dus ook de aansluiting van voren. In de derde ronde reed Nys het gat dicht op zijn twee ploegmaten met 15 seconden voorsprong op het drietal Van Santvliet, Wellens en Bjorn Rondelez. Aan het eind van de derde ronde had Nys het nog even moeilijk en moest hij een gat laten vallen op zijn twee ploegmaten, maar Groenendaal en Vanthourenhout bleven wachten op hun kopman.

Na acht ronden had het trio al meer dan 30 seconden voorsprong op het duo Wellens en Rondelez. Van Santvliet kon het tempo niet aan en moest uit het groepje lossen.

Bij het ingaan van de laatste ronde was er een demarrage van Groendendaal, maar Vanthourenhout reageerde attent en reed het gaatje dicht. Nys reed rustig mee in het wiel van Vanthourenhout.

Nys moest in de laatste ronde het groepje lossen waardoor het een sprint werd tussen Groendendaal en Vanthourenhout. Het tweetal reed zij aan zij richting de finish waar Vanthourenhout de sterkste bleek te zijn en zijn wiel net voor Groenendaal over de streep wist te drukken. Nys reed daarna rustig over de streep en zal zich concentreren op de wereldbekerwedstrijd van morgen.
Rondelez werd daarna vierde net voor Wellens die vijfde eindigde.

Sven Vanthourenhout had het volgende te zeggen na de wedstrijd: "Ik ben zeer blij met deze overwinning. De laatste weken ga ik iedere keer een stapje vooruit. Het is leuk voor de sponsor om drie van zijn renners op kop te zien rijden. Maar we hebben geen cadeaus gegeven want het publiek komt om een echte cross te zien."

Sven Nys vertelde: "Het is een parcours waar je veel kracht voor nodig hebt en dat is op het lijf geschreven van Richard. En Sven Vanthourenhout rijdt hier in zijn streek dus was extra gebrand om goed te rijden. In de laatste ronde moest ik eraf omdat ik in de materiaalpost in het stukje modder een te grote versnelling had."

Uitslag:
1: Sven Vanthourenhout
2: Richard Groenendaal
3: Sven Nys
4: Bjorn Rondelez
5: Bart Wellens