Tim Montgomery stopt met atletiek

René (Eilanden)
Tim Montgomery stopt met hardlopen. Afgelopen dinsdag werd de voormalige wereldrecordhouder op de 100 meter sprint wegens dopinggebruik voor twee jaar door het hof van arbitrage voor de sport geschorst. Daarnaast zijn al zijn prestaties sinds 31 maart 2001 ongeldig verklaard. Door de schorsing heeft de Amerikaan geen zin meer in atletiek.

Het hof van arbitrage achtte de atleet schuldig op grond van een verklaring van atlete Kelli White. Zij bekende het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en lapte tijdens haar bekentenis ook Tim Montgomery erbij. De sprinter zou tegenover haar in 2001 hebben toegegeven de anabole steroide THG te hebben gebruikt. Dit middel werd ontwikkeld door het in opspraak geraakte bedrijf Balco.

Montgomery ontkent alle aantijgingen: 'Als het CAS was afgegaan op echte bewijzen, dan was er helemaal geen zaak geweest.' Verder piekert hij er niet over om zijn prijzengeld uit die tijd in te leveren, zoals de internationale atletiekfederatie IAAF dat wenst. 'Geen denken aan. Ik heb alles verdiend. Als ik positief was bevonden bij een dopingtest zou ik elke cent hebben teruggegeven. Nu niet, er is een vies spelletje gespeeld met mijn leven', aldus Montgomery.