Grote rondes verlaten de ProTour

Sjors (Sj0rSz)
De Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta d'Espana zullen volgend jaar niet opgenomen worden in de ProTour. De organisatoren van deze wielerrondes hebben de handen in een geslagen. De internationale wielerunie (UCI) en de drie rondes konden het niet eens worden over de voorwaarden die binnen deze cyclus gelden.

Na overleg in Parijs heeft het drietal hun beslissing bekend gemaakt aan de UCI. Inmiddels is al bekend dat deze drie wielerkoersen hun eigen competitie op gaan zetten, de Grand Tour Trofee. Hierdoor keert de zogenaamde 'Trofee der Drie Grote Ronden' weer terug. In de jaren tachtig werd namelijk ook al voor deze prijs gereden.

De trofee zal naar de best presterende renner gaan die in alle drie de koersen mee zal rijden. Het totale prijzengeld is 2 miljoen euro. Per gewonnen ronde kan er 200.000 euro gewonnen worden. Om er voor te zorgen dat er ook ploegen aan de start zullen verschijnen, krijgt ieder team een startbedrag van 100.000 euro. Voorwaarde is dan wel dat het betreffende team aan alledrie de ronden deelneemt.

Vorig jaar werd de ProTour voor het eerst verreden. De wereldbeker werd van de kalender gehaald en het nieuwe klassement bevatte behalve de klassieke wedstrijden ook de prestaties die in de grote rondes geboekt werden. Voordat het allemaal zo ver was werd de wielerwereld flink opgeschud. Dit schoot de organistatoren van de Tour, Vuelta en Giro in het verkeerde keelgat.

Het is nog niet duidelijk hoe de ProTour nu verder zal gaan. Zo is het bijvoorbeeld nog twijfelachtig of de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix volgend jaar op de ProTour-kalender worden gezet. Deze wedstrijden worden namelijk georganiseerd door de mensen die ook verantwoordelijk zijn voor de Ronde van Frankrijk. Dit zou dus kunnen betekenen dat deze twee wedstrijden ook niet meer in de ProTour worden verreden.