Kroatië winnaar Davis Cup

Michel (Baraja)
Kroatië heeft voor het eerst in de geschiedenis de Davis Cup gewonnen. In Slowakije werd het 2-3 voor de Kroaten. Mario Ancic haalde het beslissende punt binnen.

Voor het eerst sinds 2002 moest de vijfde partij de beslissing brengen in een Davis Cup finale. Ancic trof daarin Michal Mertinak, die op het laatste moment Karol Kucera verving. Laatstgenoemde zou vaste waarde Karol Beck weer vervangen. Beck was echter geblesseerd aan zijn linkerknie. Mertinak verloor twee weken geleden tijdens een challenger in Praag nog kansloos van de onbekende James Auckland. Baby Goran had weinig problemen met Mertinak: het werd 7-6 (1), 6-3 en 6-4 voor het servicekanon.

Mertinak - de nummer 165 van de wereld - kwam verrassend genoeg beter uit de startblokken en forceerde de eerste breakkansen. Ancic ging echter steeds beter serveren (op een gegeven moment sloeg hij vier aces achtereen) en een tiebreak moest als scherprechter fungeren. Ancic noteerde al vroeg twee minibreaks en met een eenvoudige volley eindigde de tiebreak in 7-1. In het tweede bedrijf zorgde een break op 1-0 voor een vroege voorsprong van Ancic. Mertinak kreeg hierna één kans om de opslag van de Kroaat te kraken, maar een onnodige fout brak hem lelijk op.

In de derde set leek Ancic door te stomen toen hij al snel op 2-0 kwam, na onder meer een break op love. Mertinak won echter vier van de volgende zes games, zodat Ancic nog diep moest gaan. De beslissende game vond plaats op 4-4. Mertinak moest het doen met teveel tweede services en kon de druk van Ancic (die zich steeds meer bediende van chip and charge tactiek) niet meer aan. Via een oppermachtige laatste servicegame verzekerde Ancic zich van de heldenstatus.

Kroatië heeft een indrukwekkend parcours achter de rug in het landentoernooi. In de eerste ronde moesten de Verenigde Staten er met 3-2 aan geloven. Ook tegen Roemenië (4-1) en Rusland (3-2) boekte Kroatië zeges. De opvallendste speler aan Kroatische zijde was Ivan Ljubicic, die liefst elf van zijn twaalf partijen winnend afsloot. Zijn enige nederlaag leed hij vanmiddag tegen Dominik Hrbaty. Daardoor moest Ancic de klus klaren voor het team van captain Niki Pilic. Pilic won trouwens al driemaal de Davis Cup, in dienst van Duitsland.