Kroatië op één zege van Davis Cup

Michel (Baraja)
Kroatië heeft zich een uitstekende uitgangspositie verworven om voor het eerst in de historie de Davis Cup te winnen. Het duo Ancic/Ljubicic rekende vandaag af met de Slowaken Mertinak en Hrbaty: 7-6 (5), 6-3, 7-6 (5).

Dominik Hrbaty verving de geblesseerde Karol Beck in het Slowaakse team. De laatste keer dat Hrbaty en Mertinak een koppel vormden, was in april 2004. Die onwennigheid lag als een sluier boven het duel. Nochtans startte Kroatië (en dan vooral Ancic) onzeker en kreeg Mertinak op 5-4 de kans Slowakije op 1-0 te zetten. Kroatië plaatste echter een rebreak en via een ace van Ljubicic besliste een zenuwslopende tiebreak de eerste set. In de volgende set hadden de Kroaten aanmerkelijk minder moeite de Sibamac Arena in rouw te dompelen door Hrbaty liefst tweemaal te breaken. Een spannende tiebreak in het derde bedrijf besliste de confrontatie.

Kroatië heeft morgen nog één zege nodig om geschiedenis te schrijven. Eerst ontmoeten de Davis Cup protagonisten van 2005 (Ljubicic en Hrbaty) elkaar in een rechtstreeks duel. Ljubicic heeft dit jaar al zijn duels in de Davis Cup gewonnen en kan bij een nieuwe zege het record van McEnroe uit 1982 evenaren. Mocht de kalende Kroaat niet slagen in zijn missie, dan zal de wedstrijd Ancic – Kucera allesbeslissend worden. Kucera staat nog maar net in de top-300 van de wereld en verloor vrijdag al kansloos van Ljubicic.