Voorbeschouwing werelbekercyclus in Heerenveen

Sjors (Sj0rSz)
Tegen de tijd dat de Olympische Spelen in Turijn starten, hebben de schaatsers al bijna een compleet seizoen achter de rug. Een maand geleden begon de wereldbekercyclus in het Canadese Calgary, waarna het hele circus zich naar Salt Lake City en Milwaukee verplaatste. Komend weekend is het de beurt aan Heerenveen.

In de Friese stad wordt dan namelijk de vierde wereldbeker van het Olympisch jaar verreden. Hierbij gaat het dan vooral om de lange afstanden, namelijk: 1500 meter, 5000 meter (vrouwen) en 10.000 meter (mannen). Als je dan kijkt naar het programma dat nog over is na komend weekend, dan is dit de laatste kans om de volledige schaatstop in actie te zien.

Cindy Klassen is er één van. In het Amerikaanse Salt Lake City reed ze een nieuw wereldrecord op de 1500 meter in een tijd van 1.51,97. Concurrenten voor Klassen zijn onder andere de Duitse Anni Friesinger en de Nederlandse Ireen Wüst. Over het record hoeft de Canadese schaatster zich echter niet druk te maken. Het Thialf-stadion in Heerenveen is een zogenaamde 'laaglandbaan'. Hierdoor wordt de snelheid gemist die nodig is om een aanval te doen op het wereldrecord. De Nederlanders die verder nog in actie komen op deze afstand zijn Barbara de Loor, Renate Groenewold, Moniek Kleinsman en Paulien van Deutekom. Marianne Timmer heeft afgezegd voor deze afstand, en zal dus niet in actie komen.

Op de 5000 meter is ook een Canadese favoriet, namelijk Clara Hughes. Dit geldt natuurlijk ook voor de Duitse Claudia Pechstein. De Nederlandse vrouwen die in actie komen op de vijf kilometer zijn Renate Groenewold, Jenita Hulzebosch, Carien Kleibeuker, Gretha Smit en Marja Vis. De verwachting is dat er geen podiumplaats weggelegd zal zijn voor de Nederlandse afvaardiging.

Ook voor de mannen wordt de 1500 meter in Heerenveen gereden. Jan Bos, Simon Kuipers, Beorn Nijenhuis, Mark Tuitert en Erben Wennemars zijn de mannen die het voor Nederland moeten gaan doen. Zij hebben namelijk nog wat goed te maken met Chad Hedrick. De Amerikaan snelde op de Olympic Oval in Salt Lake City naar een nieuw wereldrecord op deze afstand (1.42,78).

Verder wordt voor de mannen ook nog de 10.000 meter verreden. Voor Nederland komen de volgende schaatsers in actie: Bob de Jong, Jochem Uytdehaage, Gianne Romme, Carl Verheijen en Sven Kramer. Deze laatste is sinds de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City de wereldrecordhouder op de 5000 meter. Nu mag hij gaan laten zien hoe hoog hij op de 10.000 meter kan eindigen.