Penguins lozen Thibault

Corné (Curchulain)
Jocelyn Thibault is niet langer de vaste goalie van de Pittsburgh Penguins. De veteraan met twaalf jaar ervaring, die deze zomer van de Chicago Blackhawks overkwam, kon de verwachtingen niet waarmaken.

Het was de bedoeling dat Thibault de vaste goalie zou worden bij het team dat zich in de zomer via de draft verzekerde van de diensten van supertalent Sidney Crosby. Na de draft werd de ploeg uit de staalstad opeens een gewild werkgever voor een aantal gevestigde namen als Sergei Gonchar, Zigmund Palffy en Mark Recchi. Thibault kwam van Chicago naar Pittsburgh nadat de Blackhawks Nikolai Khabibulin van regerend kampioen Tampa Bay Lightning hadden weten los te weken. Reservegoalie voor de Penguins werd Sebastian Caron, omdat het voor de ontwikkeling van talent Marc-Andre Fleury beter zou zijn regelmatig te spelen bij het opleidingsteam Wilkes-Barre/Scranton Penguins dan in de NHL regelmatig op de bank te zitten.

Gisteren haalden de Penguins Fleury al terug, en vandaag werd Thibault op de transferlijst geplaatst. Indien de komende 24 uur geen andere ploeg de goalie overneemt zal hij naar Wilkes-Barre/Scranton worden verscheept. Hij heeft wel de mogelijkheid om dit niet te accepteren, maar zijn contract in Pittsburgh zou bij acceptatie gewoon doorlopen; Thibault strijkt anderhalf miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) per seizoen op. In ruil daarvoor liet hij tot nu toe gemiddeld 4,38 goals per wedstrijd door, hield slechts 88 procent van de schoten tegen en won slechts één wedstrijd tegen negen verliespartijen, twee daarvan in overtime of na penaltyschoten.

Terwijl de Pittsburgh Penguins de eerste tien wedstrijden van het seizoen in de NHL niet in winst wisten om te zetten, wist het opleidingsteam in de eerste twintig wedstrijden in de AHL minimaal een punt te pakken, een record in het professionele ijshockey. Fleury had hier een groot aandeel in. Naast Crosby (2005) en speler/eigenaar Mario Lemieux (1984) zal hij bij de Penguins de derde speler zijn die als eerste overall gedraft werd. Hij was in 2003 de tweede goalie sinds 1968 die als eerste gekozen werd. In 2001 viel die eer te beurt aan Rick DiPietro van de New York Islanders.