Van Basten belooft Kalou WK-plek

Olga (Nuongirl)
Marco van Basten heeft gezegd dat als Salomon Kalou er in slaagt om een Nederlands paspoort te verkrijgen, hij kan rekenen op een plaats in de Oranjeselectie voor het WK. Vrijdag verscheen de Ivoriaan van Feyenoord voor de bestuursrechter in Rotterdam in verband met zijn afgewezen verzoek tot versnelde naturalisatie.

"Salomon is een uitzonderlijk talent met bijzondere kwaliteiten. Hij kan in een kleine ruimte met weinig tijd de juiste oplossing vinden", zei de bondscoach voor de rechtbank. "Voor hemzelf en voor zijn ploeggenoten. Hij kan het verschil maken. Arjen Robben kan dat ook. Maar we zijn te veel afhankelijk van hem. Als hij geblesseerd is, hebben we vrij veel moeite om te winnen van zwakkere tegenstanders. Daarom willen we heel graag Kalou naar het WK meenemen."

Tot twee maal toe wees minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken een verzoek tot versnelde naturalisatie af. Kalou besloot de zaak vervolgens aan de bestuursrechter voor te leggen. Verdonk zegt dat de Ivoriaan de normale wachttijd van vijf jaar in acht moet nemen. Kalou beroept zich echter op artikel 10 in de Rijkswet, waarin staat dat een buitenlander met bijzondere kwaliteiten versneld Nederlander kan worden, daarin wordt hij gesteund door onder anderen Johan Cruijff en Van Basten.

Over ongeveer een maand zal de rechtbank bepalen of Verdonk juridisch in haar recht staat om het verzoek tot naturalisatie af te wijzen. Als de rechter bepaalt dat Verdonk in haar gelijk staat, heeft verder procederen voor Kalou waarschijnlijk geen zin. Maar als de rechter Kalou gelijk geeft, zal Verdonk zich opnieuw over de zaak moeten buigen, en dan is de kans groot dat er wel een positief antwoord voor de spits komt.