Niemann stopt met schaatsen

Michel (Baraja)
Gunda Niemann zet op 39-jarige leeftijd een punt achter haar indrukwekkende carrière. De Duitse heeft teveel last van een rugblessure.

Niemann wilde nog één keer uitblinken op de Olympische Spelen, maar wegens haar slechte rug is die droom in duigen gevallen. ”De beslissing is me zwaar gevallen, maar ik kon niet anders. Ik verheug me al op mijn nieuwe leven,” verklaarde de schaatsster. Niemann wordt vanaf april trainer in Erfurt, haar geboorteplaats. Niemann moest het vorige seizoen ook al laten schieten wegens rugproblemen. Daarvoor had ze een adempauze ingelast, wegens de geboorte van haar baby.

Niemann gaat de geschiedenis in als een niet te stuiten veelvraat. De Duitse werd acht keer wereldkampioen allround en veroverde acht keer de Europese titel in die discipline. Verder reed Niemann negentien wereldrecords en werd ze elf keer wereldkampioen op een afstand. Haar record van het aantal zeges in wereldbekerwedstrijden (liefst 98) zal heel moeilijk te breken zijn. Haar eerste wereldbekerzege pakte ze in Berlijn, in het najaar van 1988. Met de Olympische Spelen had Niemann een haat-liefde verhouding. In Albertville ’92 pakte ze tweemaal goud, maar twee jaar later faalde ze onder de druk in Lillehammer. In Nagano ’98 werd ze Olympisch kampioene op de 3.000 meter.