Huntelaar klaar voor toptransfer

Sjors (Sj0rSz)
De topclubs staan voor Klaas-Jan Huntelaar in de rij. De speler van SC Heerenveen en Jong Oranje staat in de belangstelling van Ajax, AZ en Feyenoord. De Achterhoeker vindt zichzelf een typische Ajax-spits.

In het Algemeen Dagblad laat de aanvaller weten dat hij graag de volgende stap wil gaan zetten, zowel in competitieverband als bij het Nederlands Elftal: "Wanneer die stap komt, zie ik vanzelf wel. Het is vrij simpel: ik heb een contract tot 2007, dus het wordt dit seizoen of volgend seizoen. Maar straks ga ik wél de club kiezen die bij me past, het moet kloppen. Destijds koos ik met De Graafschap vooral voor het sentiment, als jongen uit de Achterhoek. Dat zal me nooit meer gebeuren."

Mocht Huntelaar naar een nieuwe club gaan, dan bekijkt hij eerst hoe er bij die betreffende club gespeeld wordt: "Ik weet wat ik belangrijk vind. Ik wil in een aanvallende ploeg spelen, dicht bij de goal in een kleine ruimte vlakbij de zestien. Ik rendeer al vanaf de jeugd het best als centrumspits tussen twee vleugels. Veel beweging om me heen en een nummer 10 kort achter me. Bij voorzetten duiken we afwisselend op bij de eerste en de tweede paal. Maar bij AZ spelen ze ook zo en bij Feyenoord dit seizoen in grote lijnen ook. Stuk voor stuk mooie clubs."

Voor de druk is hij niet bang: "Voor de erfenis van bijvoorbeeld Kuyt ben ik niet bang, het is zinloos daar bij stil te staan. Bij Ajax wordt iedere spits vergeleken met Ibrahimovic. Als je daar wakker van ligt, kun je bij Ajax eigenlijk nooit meer spelen. Daar heeft Johan Cruijff rondgelopen."

Zijn coach Heerenveen, Gertjan Verbeek, had het onlangs zelfs al over een uitnodiging van Marco van Basten voor het 'grote' Oranje: "Ik moet wel een beetje lachen om dat gedoe. Gertjan gaf na NAC hooguit een tip, dat wordt allemaal meteen opgeblazen. Maar of ik de stap naar Oranje al aankan? Dat denk ik wel. Ja. Waarom niet?"