Groepshoofdstatus Nederland onzeker

Corné (Curchulain)
Nederland zou bij de loting voor het WK voetbal volgend jaar in Duitsland wel eens de status van groepshoofd mis kunnen lopen. Volgens het systeem dat voor de vorige twee edities werd gehanteerd, staat Nederland negende.

Het systeem neemt de prestaties van elk land tijdens de vorige twee wereldkampioenschappen in acht, alsmede de gemiddelde positie op de wereldranglijst over de laatste drie jaar. De afwezigheid van Nederland op het WK in Japan en Zuid-Korea vier jaar geleden heeft Nederland in die rangschikking naar de negende plaats verdreven. De wereldvoetbalbond FIFA moet nog beslissen op welke manier de groepshoofden bepaald worden, maar volgens Markus Siegler, hoofd communicatie van de FIFA, is er geen reden om aan te nemen dat er een ander systeem gehanteerd zal gaan worden.

De loting zal op 9 december aanstaande in Leipzig plaatsvinden. Tenzij de FIFA een ander systeem gaat hanteren, bijvoorbeeld de huidige positie op de wereldranglijst, zullen de volgende teams dan de groepshoofden zijn:

Brazilië
Spanje (mits gekwalificeerd)
Duitsland
Mexico
Argentinië
Engeland
Frankrijk
Italië