Geen Tour voor Zeeland in 2006

Bram (Chiel-Montagne)
La Grande Boucle zal volgend jaar toch niet Zeeland aandoen. Directeur Leblanc liet dit gisteren telefonisch aan het Zeeuwse Tourcomité weten.

Het telefoontje van de Tourbaas kwam hard aan in het Zeeuwse kamp: "Een enorme teleurstelling", sipte voorzitter Pieter Stoter. De opdoffer was des te harder, omdat de Zeeuw, die al sinds 2003 tracht de Nederlandse provincie op te laten nemen in het routeschema van de Tour de France, dacht het wielercircus al binnen te hebben.

Eerder dit jaar had het comité namelijk de Franse goedkeuring gekregen voor een aankomst op Neeltje Jans en, een dag later, een start in Terneuzen. "Vorige week dinsdag is ook het hele parcours nog geïnspecteerd", zei Stoter. "Het werd door de mensen van de Tour prima ontvangen, zonder knelpunten. Toen dachten we nog dat we goed zaten."

Nu dat niet zo blijkt te zijn, weet Stoter niet of hij ook nog volgend jaar een poging onderneemt om de Tour naar Zeeland te halen. "Leblanc heeft me gevraagd om toch ook weer voor de editie van 2007 mee te dingen. We staan er nog steeds goed op bij hem, zei hij. Maar we gaan ons eerst beraden op zijn verzoek. Zonder iets van een garantie, zonder een goede kans van slagen, beginnen we er niet meer aan. Dat kunnen we alleen al de sponsors niet meer aandoen."

De etappe naar Zeeland had vanuit Valkenburg over 200 kilometer moeten plaatsvinden. Of de beslissing van Leblanc ook gevolgen heeft voor die plaats is onduidelijk. Stoter heeft goede hoop: "Leblanc heeft ooit stevige beloftes aan Valkenburg gedaan. Die zal hij voor zijn pensionering nog willen waarmaken." Aan het eind van deze maand weet Valkenburg of het in 2006 het decor is van een Touretappe, want dan wordt het definitieve schema bekend gemaakt.