C.Garcia Quesada wint na solo

Ambrosius
De 17e etappe van de Ronde van Spanje ging over 166 km van El Espinar naar La Granja de San Ildefonso en is na een succesvolle vlucht gewonnen door Carlos Garcia Quesada. Heras blijft de leider in het algemeen klassement.

Vanaf het begin van de etappe waren er vele ontsnappingspogingen. Daarbij was in het begin zelfs viervoudig etappewinnaar Petacchi die nog wat punten meepakte voor de puntentrui, maar daar nog altijd Heras voor zich moet dulden. Verder waren Moerenhout, Simoni en Aitor Gonzalez vrij actief. De verschillen werden nooit groot. Op een gegeven moment was er een groep vooruit met twee minuten voorsprong op het peloton, op 70 kilometer van de finish. Daarin zaten onder andere Aitor Gonzalez, Moerenhout, Simoni en Devolder.

Vanuit het peloton was er een aanval van Martin Perdiguero, Joaquin Rodriguez (leider van het bergklassement) en de nummer vier en vijf van het klassement, Mancebo en C. Garcia Quesada. Deze groep kon op de eerste klim van de Navacerrada aansluiting vinden met de koplopers. Op veertig kilometer van de streep was het verschil tussen deze groep en het peloton één minuut. Het peloton werd aangevoerd door de ploeg van leider Heras, Liberty Seguros. Op de tweede beklimming van de Navacerrada demarreerde de nummer van het algemeen klassement, Carlos Garcia Quesada. Niemand kon hem volgen, op 33 km van de streep heeft hij één minuut op Mancebo en Santos Gonzalez en twee minuten op het peloton.

Sastreviel op de klim aan, maar Menchov, Sevilla en Heras sloten al snel weer aan. Op de top had Quesada 1.40 voorsprong op Mancebo en Gonzalez, ruim een halve minuut daarachter de groep met de favorieten. In de afdaling verloor Quesada tijd, maar hij hield genoeg over om de zeventiende etappe op zijn naam te kunnen schrijven. Mancebo pakte ook tijd terug in het klassement, Heras bleef onbedreigd.

Uitslag 17e etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Carlos Garcia QuesadaECVSpanje3.51.00
2Francisco ManceboIBASpanje46"
3Santos GonzalezPHOSpanje48"
4Mauricio ArdilaDVLColombia1'37"
5Ruben PlazaECVSpanjez.t.

Klassement na 17e etappe

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Roberto HerasLSWSpanje69.21.16
2Denis MenchovRABRusland4'30"
3Carlos SastreCSCSpanje4'50"
4Francisco ManceboIBASpanje5'51"
5Carlos Garcia QuesadaECVSpanje6'22"