Honkballers naar laatste acht

Michel (Baraja)
De Nederlandse honkballers hebben zich zeer overtuigend gekwalificeerd voor de kwartfinales van het WK. In Haarlem werd ook Canada aan de zegekar gebonden: 7-3.

Nederland kende met pitcher Diegomar Markwell op de heuvel een moeilijk begin. Hij kreeg al direct een tweehonkslag tegen van Boucher. Mede door knullige fouten in het veld kon hij de score openen. Even later verdubbelde Vanlderstine zelfs de score. Toch was ook de start van de Canadezen bepaald niet indrukwekkend. Al in de eerste inning had Oranje lopers op de honken, maar werd er niet gescoord. Dit veranderde in de vijfde slagbeurt. De Canadese werper Begg moest in die fase zijn meerdere erkennen in de Nederlandse slagploeg. Door hits van Legito, Van ’t Klooster en Kingsale wist eerstgenoemde de thuisplaat te bereiken.

Even later kwam de équipe van Robert Eenhoorn op voorsprong. Na een honkslag van Isenia en een driehonkslag van Monte werd het gelijk en Monte bracht Oranje op voorsprong na een slag van Legito. Op dat moment was de Canadese pitcher al vervangen. De Noord-Amerikaanse ploeg zette later in de wedstrijd zelfs nog een drietal werpers in. Markwell ging het intussen een stuk beter af: hij kreeg na de tweede inning nog maar weinig hits te verwerken. Door uitstekend verdedigend spel leverden de weinige hits Canada echter geen voordeel op. In de achtste inning besliste Oranje het duel door van 3-2 naar 7-2 uit te lopen, vooral door Canadese veldfouten. Monte, Legito, Rombley en Coffie profiteerden daarvan. Nadat Canada nog terugkwam tot 3-7 wisselde Oranje werper Markwell voor Draijer. In de laatste slagbeurt stond de nieuwe pitcher geen loper meer toe op de honken, zodat de zesde opeenvolgende zege een feit is.

De laatste keer dat Nederland won van Canada dateerde alweer uit 2001. Dat was tijdens het WK in Taiwan. Op de Olympische Spelen dolf Oranje met 0-7 nog het onderspit. Vandaag spelen de troepen van Eenhoorn om 19.00 uur tegen Panama, waarna later in de week de strijd tegen Cuba plaatsvindt. Op woensdag staan dan de kwartfinales op het programma.


Stand Poule A:

Positie:Land:Winst:Verlies:Percentage:
1Cuba601.000
2Nederland601.000
3Panama510.833
4China330.500
5Canada230.400
6Zuid-Korea230.400
7Brazilië150.167
8Zweden050.000
9Zuid-Afrika050.000