Clijsters via zes matchpoints naar finale

Ambrosius
De Belgische Kim Clijsters heeft voor de vijfde keer in haar carrière de finale van een Grand Slam bereikt. Ze won in de halve finale met 6-2 6-7 (4) 6-3 van de als eerste geplaatste Maria Sharapova en speelt morgen de finale tegen Mary Pierce.

De partij begon met veel breaks van beide speelsters. De eerste vier games hield geen van beiden haar service. De vijfde game lukte dit Clijsters wel in tegenstelling tot Sharapova in de game daarna. Clijsters hield nogmaals haar service en brak voor de vierde keer op rij de service van Sharapova en won daarmee de eerste set met 6-2.

De tweede set verliep veel anders. Er waren wel enkele breakkansen, maar deze werden niet benut. Tot 5-6 hielden de Belgische en Russische hun service. Bij 5-6 0-40 op de service van Sharapova kreeg de als vierde geplaatste Clijsters drie matchpoints. Sharapova sloeg een aantal sterke services en werkte ze alledrie weg. Dezelfde game kreeg Clijsters nog twee keer de kans om de wedstrijd te beslissen, maar allebei de keren sloeg Sharapova de matchballen weg en won vervolgens de game. Een tie-break moest de winnares van de tweede set gaan uitwijzen. Daarin was Sharapova duidelijk de sterkste met 7-4.

De partij was weer compleet in evenwicht, Clijsters leek mentaal in het nadeel na het missen van vijf matchpoints. Maar niets was minder waar toen ze in de beslissende derde set meteen een 4-0 voorsprong nam. Sharapova sputterde nog even tegen door een keer terug te breken tot 4-2. Clijsters brak op haar beurt nogmaals naar 5-2 en kon zelf voor de partij gaan serveren. Deze druk kon Clijsters niet aan, ze verloor haar service opnieuw. Sharapova wist dat ze vervolgens haar eigen service moest houden, maar toch was het Clijsters die haar zesde matchpoint kreeg op de service van de Russische. Na ruim twee uur was dit matchpoint wel raak voor de Belgische.

In de finale speelt Clijsters morgen (in de nacht van zaterdag op zondag om 2.00 uur Nederlandse tijd) tegen de als twaalfde geplaatste Française Mary Pierce. Het kan voor Clijsters haar eerste Grand Slamtoernooi worden dat ze wint, Pierce won in 1995 de Australian Open en in 2000 Roland Garros.