Sanchez behaalt eerste profzege

Ambrosius
Samuel Sanchez heeft de 13e etappe over 190 kilometer van de Vuelta gewonnen. Hij won de sprint van een kopgroepje dankzij Ardila, die te vroeg juichte.

De etappe begon zonder Niels Scheuneman en José Azevedo, zij hadden teveel last van een valpartij gisteren. Manuel Beltran gaf tijdens de etappe op.Tom Boonen had van tevoren aangegeven na de etappe van vandaag af te stappen om zich verder te richten op het WK. Zijn landgenoot, Tom Steels, was betrokken bij een valpartij aan het begin van de etappe en moest opgeven.

Na 45 kilometer was er een kopgroep van 32 renners, met onder andere Petacchi, Zaballa, Ardila en Latasa. Die laatste drie gingen er op de Puerto de los Tornos in de aanval. Vanuit het peloton kwam er een tegenaanval van Pereiro, aanvankelijk was Simoni daar ook bij. Het verschil tussen de drie en Pereiro op vijftig kilometer van de streep was 1.15, het peloton reed op 2.38 achterstand. Vanuit de achtergrond waren er verschillende tegenaanvallen, onder andere van Petacchi en Sevilla.

Op 13 kilometer van de finish waren er nog acht koplopers die ruim een minuut voorsprong hadden op het peloton, waarin Quick Step de leiding nam. Bij deze acht leiders zaten onder andere Ardila, Samuel Sanchez, Horrach en Sevilla. Zij gingen strijden om de etappewinst op de slotklim van derde categorie. Pereiro reed kort voor de streep alleen weg, Ardila kwam in zijn wiel en kort voor de finish sloot ook Samuel Sanchez aan. Ardila gaat als eerste de sprint aan en lijkt te gaan winnen. Dit denkt hij zelf ook op 100 meter van de streep en maakt een overwinningsgebaar. Samuel Sanchez profiteert van deze stommiteit en pakt zijn eerste profzege. In het peloton gingen de favorieten gezamenlijke omhoog, niemand van de top vijf verloor tijd, waardoor Menchov aan de leiding bleef.

Uitslag 13e etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Samuel SanchezEUSSpanje
2Oscar Pereiro SioPHOSpanje4"
3Mauricio ArdilaDVLColombia8"
4Oscar SevillaTMOSpanje8"
5Joan HorrachIBASpanje25"

Klassement na 13e etappe

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Denis MenchovRABRusland52.25.40
2Roberto HerasLSWSpanje47"
3Francisco ManceboIBASpanje1'53"
4Carlos SastreCSCSpanje1'57"
5Carlos Garcia QuesadaECVSpanje3'31"