Laiseka is top vijf de baas

Ambrosius
De 36-jarige Roberto Laiseka heeft de elfde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Hij ging kort voor de finish boven in de aanval en bleef daarmee de eerste vijf van het algemeen klassement voor. Leider in dat klassement blijft Denis Menchov.

De elfde etappe van Andorra naar Cerler zou aanvankelijk gaan over 187 kilometer, maar dankzij het slechte weer moest er om worden gereden en kwam er 6 kilometer mee. Onderweg waren er verschillende opgaves, daarbij onder andere McGee, Botero en de leider in het puntenklassement, Hushovd.

De etappe werd gemaakt door negen vluchters, daarbij zaten onder andere Paolo Bettini, Peņa en Joaquin Rodriguez, die dankzij de punten op de bergen onderweg de bergtrui overnam van Eladio Jiminez. De voorsprong van de vluchters groeide tot maximaal vier minuten. Het peloton werd onder controle gehouden door de ploegen van de klassementsmannen, Rabobank (Menchov) en met name Liberty Seguros (Heras. Met nog vijftien kilometer te gaan was de voorsprong geslonken tot een kleine minuut. Kort daarna, net voor het begin van de slotklim, was het peloton weer compleet.

Heras zette zijn ploeggenoten op kop, terwijl Martin Perdiguero de aanval zocht, maar Scarponi bracht Heras en de andere kopmannen weer terug bij de Spanjaard. Laiseka probeerde het twee keer, Sastre counterde en kreeg reactie van Heras en in zijn wiel leider Menchov. Mancebo en Carlos Garcia Quesada moesten even lossen, maar konden even later weer aansluiten. Op dat moment, vijf kilomter van de finish, ging Sastre nog eens in de aanval. Op drie kilometer van de streep werd Sastre weer ingerekend, met name door het achtervolgingswerk van Mancebo. Kort daarna gaat de oude Laiseka nogmaals in de aanval, er wordt niet meer aangezet daarachter door de top vijf van het klassement, waardoor Laiseka zijn vijfde profzege kan bijschrijven. Sastre wint de sprint van de klassementsrenners op 15 tellen van de Euskatel-renner. Menchov verloor geen tijd, behield dus de leiding in het klassement en het combinatieklassement. Dankzij het afstappen van Hushovd nam de Rus ook nog eens de puntentrui over.

Uitslag elfde etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamLandPloegTijd
1Roberto LaisekaSpanjeEuskatel5.09.38
2Carlos SastreSpanjeTeam CSC15"
3Roberto HerasSpanjeLiberty Segurosz.t.
4Francisco ManceboSpanjeIlles Balearesz.t.
5Denis MenchovRuslandRabobankz.t.
6Carlos Garcia QuesadaSpanjeCommunidadz.t.
7Miguel Martin PerdigueroSpanjePhonak55"
8Tom DanielsonVerenigde StatenDiscovery Channelz.t.
9Manuel BeltranSpanjeDiscovery Channelz.t.
10Santos GonzalezSpanjePhonakz.t.

Klassement na elfde etappe

PlaatsNaamLandPloegTijd
1Denis MenchovRuslandRabobank45.07.35
2Roberto HerasSpanjeLibert Seguros47"
3Francisco ManceboSpanjeIlles Balearas1'53"
4Carlos SastreSpanjeTeam CSC1'57"
5Carlos Garcia QuesadaSpanjeCommunidad3'31"