Nederland moet transferregels wijzigen

Michel (Baraja)
De FIFA heeft de KNVB gesommeerd de transferregels in Nederland aan te passen. Nederland zal zich moeten gaan schikken naar het internationale model.

Volgens het reglement van de FIFA mogen clubs van 1 september tot 1 januari geen aankopen doen. De KNVB maakt in Nederland een uitzondering: clubs mogen van 1 september tot en met medio maart twee spelers die al in Nederland actief zijn vastleggen. Buiten deze regel is er nog de zogenaamde calamiteitenregeling, die de clubs de mogelijkheid geeft tot dispensatie, als er bijvoorbeeld een blessuregolf is.

Nu wil de FIFA dat Nederland zich conformeert aan de internationale regelgeving. "We gaan ons er over buigen hoe we dat gaan doen", aldus een woordvoerster van de KNVB. "De FIFA heeft ons laten weten dat we de regels moeten aanpassen en we zullen daaraan gehoor moeten geven. Er is geen termijn aan verbonden, maar we gaan er nu vanuit dat dit per volgend seizoen zal ingaan." Waarschijnlijk zal de wijziging tijdens de eerstkomende ledenvergadering een prominente plaats krijgen op de agenda.