Bertagnolli wint in Córdoba

Michel (Baraja)
Leonardo Bertagnolli heeft de eerste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan van Cofidis won in de sprint van vluchtmakker Bradley McGee. McGee is wel de nieuwe leider.

De eerste rit in lijn ging in noordwestelijke richting van Granada naar Córdoba. Vooraf leek de kans op een sprint mét alle topspurters nihil, want op 12,7 kilometer van de meet lag de top van de lastige Alto de San Jéronimo. Na 25 kilometer ontsnapte een tweetal renners die het beeld van de etappe zouden doen kleuren. Het ging om Hervé Duclos-Lasalle (Cofidis) en David de la Fuente (Saunier Duval). Duclos-Lasalle is de zoon van de fameuze Gilbert Duclos-Lasalle, die op late leeftijd twee keer Parijs-Roubaix won.

Het duo liep uit naar een maximale voorsprong van 9.50. Op zo’n tachtig kilometer van de meet moest Duclos-Lasalle zijn metgezel laten gaan en even later wapperde hij weer terug in de hoofdmacht. Vooral Quick Step nam daar het initiatief, want die ploeg had de virtuele leider in haar gelederen: Verbrugghe pakte onderweg namelijk genoeg bonificaties om Menchov te onttronen. De gemiddelde snelheid lag overigens erg laag (onder de 40 kilometer per uur), maar dat was wegens de verzengende hitte – 37 graden - begrijpelijk.

Vlak voor de San Jéronimo zette CSC zich op kop van het peloton en was het snel gedaan met koploper De la Fuente. Op de San Jéronimo ontstond een chaotische koers met aanval op aanval. Uiteindelijk slaagde Leonardo Bertganolli erin als eerste de top te passeren, met in zijn kielzog een groepje met onder andere Vicioso, Botero, Carlos Garcia Quesada, Lastras en McGee op 20 seconden. Het peloton zat daar op 42 seconden van de leider.

Op zes kilometer van de meet werd Bertagnolli ingerekend door McGee, die was ontsnapt uit het achtervolgende groepje. In de sprint nam Bertagnolli verrassend de maat van McGee, die als troost de amarillo leiderstrui van Menchov overneemt. De achtervolgers kwamen nog zeer dicht bij Bertagnolli en McGee; ze finishten in dezelfde tijd. Het is de vijfde profzege voor de 27-jarige Bertagnolli, die voorheen de superknecht was van Gilberto Simoni.

Morgen gaat de tweede etappe van Córdoba naar Puertollano. De afstand is met 153 kilometer gering te noemen. Waarschijnlijk zal de rit uitmonden in een massaspurt. Dan kunnen Petacchi, Boonen en Hushovd en wellicht ook Van Heeswijk voor het eerst laten zien over welke vorm ze beschikken, ook met het oog op het WK van 25 september in Madrid.

Uitslag 1e etappe Granada – Córdoba:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1. L. BertagnolliITACOF4.52.27
2.B. McGeeAUSFDJ0'00''
3.J. FlechaSPAFAS0'00''
4.P. VilaSPALAM0'00''
5.A. ViciosoSPALIB0'00''

Klassement na één etappe:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1. B. McGeeAUSFDJ5.02.01
2.L. BertagnolliITACOF0'22''
3.J. FlechaSPAFAS0'31''
4.A. ViciosoSPALIB0'31''
5.P. VilaSPALAM0'32''