Leipheimer houdt stand in tijdrit

Michel (Baraja)
Levi Leipheimer is zo goed als zeker de winnaar van de Ronde van Duitsland. De Amerikaan van Gerolsteiner bleef overeind in de tijdrit naar Weinheim. Jan Ullrich won de race tegen de klok, maar kon zijn opgelopen achterstand van de bergetappes niet meer goedmaken. Morgen volgt er nog een afsluitende, vlakke rit naar Bonn.

Zo eindigt Ullrich opnieuw achter een Amerikaan in een prestigieuze ronde. De kopman van T-Mobile moest voorafgaand aan de tijdrit een achterstand van 1.26 goedmaken op Leipheimer. De Amerikaan verloor echter maar 54 seconden en houdt zo een halve minuut over in het eindklassement. Tijdens de laatste tijdrit van de Tour won Ullrich nog bijna drie minuten op Leipheimer. Dat parcours was echter wel een stuk langer dan de 31 kilometer die vandaag werd afgelegd.

Als troost wint Ullrich wel nog een etappe in de ronde van zijn eigen land. Zijn grootste concurrent was Bobby Julich. De winnaar van de ENECO Tour hoefde slechts elf seconden toe te geven op ‘der Jan’. Julich was niet de enige CSC-renner die een uitstekende tijd klokte, want ook Voigt, Roberts en Luttenberger maakten indruk.

Naast Leipheimer en Ullrich zal morgen ook Totschnig worden gehuldigd op het eindpodium. De Oostenrijker deelde zijn race tegen de klok goed in en bleef Jaksche en Evans in het klassement voor. Totschnigs ploeggenoot Leipheimer doet het met de eerste plaats in de stand nog beter. De Amerikaan heeft zijn meer dan waarschijnlijke eindzege te danken aan de rit van donderdag, toen hij op de Rettenbachferner zegevierde. Ullrich leverde die dag te veel tijd in, net zoals hij zondag deed in de andere aankomst bergop.

Morgen eindigt de Deutschland Tour met een vlakke etappe. Tussen Bad Kreuznach en Bonn moet er 170 kilometer worden afgelegd. Onderweg ligt er één heuveltje van de derde categorie. De bergtrui kan Leipheimer echter niet meer ontgaan. Waarschijnlijk mondt de laatste rit uit in een massasprint en dan zijn alle ogen gericht op Daniele Bennati, de Italiaan die al twee massale aankomsten won.


Uitslag 8e etappe Ludwigshafen – Weinheim:

Positie:Naam:Ploeg:Land:Tijd:
1J. UllrichTMODUI36'56''
2B. JulichCSCUSA0'11''
3L. LeipheimerGERUSA0'54''
4J. JakscheLIBDUI1'02''
5M. BruseghinFASITA1'11

Stand na acht etappes:

Positie:Naam:Ploeg:Land:Tijd:
1L. LeipheimerGERUSA33.31.27
2J. UllrichTMODUI0'31''
3G. TotschnigGEROOS1'23''
4J. JakscheLIBDUI1'28''
5C. EvansDAVAUS1'53''