Pozzato weer 'foto-finish-koning'

Ambrosius
Filippo Pozzato heeft de tweede etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. Hij klopte Jörg Jaksche in de allerlaatste meter. Bram Tankink bleef leider in het algemeen klassement.

De etappe ging van Pegnitz naar Bodenmais door Beieren over 199 km. Er gingen drie mannen vooruit, Facci, Barredo en Poitschke. Aanvankelijk was ook Bram Schmitz daarbij. De drie kregen ongeveer vijf minuten voorsprong.

De etappe kende aan het slot twee beklimmingen van de tweede categorie. Aan de voet van de eerste col hadden de vluchters nog twee minuten voorsprong op het peloton. Daar werd de forcing gevoerd door Liberty Seguros voor hun kopman Jörg Jaksche. Alexandre Vinokourov was één van de voornaamste lossers, naast klassementsleider Bram Tankink die er iets later ook af moest.

Op 25 kilometer van de streep was de vlucht van de drie voorbij. Niet veel later, kort voor de top van de eerste klim, ging Wegmann alleen op avontuur. In het slechte weer konden Cancellera en David Etxebarria aansluiten. Aan de voet van de Bretterschachten, de tweede en laatste klim van de dag, was ook deze vlucht ten einde. Op deze slotklim, waarvan de top op negen kilometer van de streep lag, gingen onder andere Jaksche, Valjavec en Sinkewitz, de winnaar van deze ronde vorig jaar, in de aanval.

Kort voor de top was het Levi Leipheimer die het alleen probeerde, hij kreeg Jaksche met zich mee. De twee konden niet wegkomen, omdat de groep favorieten ze niet lieten rijden. In de afdaling van de Bretterschachten, op twee kilometer van de streep, was het wederom Jaksche die het probeerde. De Nederlander Pieter Weening reed even op kop van de favorietengroep, maar kon het gat niet dichten. De Duitser leek het te gaan redden, totdat Filippo Pozzato op nog geen 300 meter van de streep zijn sprint inzette. De Italiaan kwam heel sterk opzetten en ging in de allerlaatste meter Jaksche nog voorbij. Na zijn millimeterwinst in de HEW Cyclassics twee weken geleden, was Pozzato dus weer als winnaar aangewezen na een foto-finish.

Bram Tankink, ploeggenoot van Pozzato bij Quick Step,verloor ruim drie minuten. Dit was net genoeg om zijn leiderstrui te behouden, hetzelfde gold voor zijn puntentrui.

Uitslag tweede etappe Deutschland Tour

Pos.VoornaamAchternaamTeamLandTijd
1 FilippoPozzatoQuick StepItalië4.49.39
2 JörgJakscheLiberty SegurosDuitslandz.t.
3 MauricioArdilaDavitamon LottoSpanjez.t.
4 DavideRebellinGerolsteinerItaliëz.t.
5 PhilippeGilbertFrancaise des JeuxBelgiëz.t.