Ritzege Tankink in Duitsland

Michel (Baraja)
Bram Tankink heeft de eerste etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. De 26-jarige Nederlander was de sterkste van een groepje vluchters. Zelfs een valpartij op zo’n tien kilometer van de streep kon de Tukker niet van de zege weerhouden. Tankink is ook de eerste leider.

De Ronde van Duitsland startte niet met een proloog, maar meteen met een rit in lijn. Van Altenburg naar Plauen legden de coureurs in regenachtige omstandigheden een afstand van 164 kilometer af. Ruim 160 renners van 21 ploegen (alleen Wiesenhof kreeg een wildcard) begonnen om 12.30 uur aan de 20e wedstrijd uit de ProTour. De eerste aanvallen kwamen op naam van Ludewig, Lemoine en Bertolini. Het peloton liet echter niet begaan.

Na ongeveer een uur koersen demarreerde Bram Tankink uit de hoofdmacht. Al snel kreeg hij gezelschap van Bernhard Eisel en Juan José Cobo Acebo. Het peloton liet al snel begaan en het trio liep uit naar een ruime voorsprong. T-Mobile Team (met de favorieten Ullrich en Vinokourov) en Gerolsteiner hielden het tempo in het peloton stabiel. De maximale voorsprong van Tankink en consorten was 9.30.

Onderweg sprokkelde onze landgenoot van Quick Step genoeg punten bijeen om de eerste leider van het bergklassement te worden. Naarmate de finish naderde mocht Tankink zelfs dromen van meer, want in de hoofdmacht kwam enkel CSC de Duitse ploegen helpen. De teams van de sprinters (Phonak met Guidi, Cofidis met O’Grady en Liquigas- Bianchi met Pagliarini) deden geen meter kopwerk. Ook Française des Jeux deed met Eisel voorin uiteraard niets.

Op 48 kilometer van de eindstreep was het verschil nog altijd zeven minuten. Met nog zo’n twintig kilometer voor de wielen hadden Tankink, Eisel en Cobo Acebo nog altijd 5.30 voorsprong. De winnaar zou dus voorin zitten en met die wetenschap in het achterhoofd viel Tankink op zeventien kilometer van de finish aan. Al snel pakte de vroegere mountainbiker honderd meter op zijn Oostenrijkse en Spaanse achtervolger. Tankink bleef maar uitlopen totdat hij viel in een scherpe bocht.

Ondanks die tegenslag bleef Tankink uit de greep van het achtervolgende duo; zijn voorsprong werd zelfs steeds groter. Op de streep was het gat bijna een minuut. Tankink – dit jaar al de beste in de profronde van Maastricht – is meteen de eerste leider. Cobo Acebo eindigde als tweede voor Eisel, zodat Tankink óók de puntentrui grijpt. De sprint van het peloton werd gewonnen door Sébastien Hinault.

Morgen gaat het peloton het wat zuidelijker opzoeken. Dan staat de rit tussen Pegnitz en Bodenmais op het programma. Het venijn zit hem vooral in de staart: vlak voor de finish wachten namelijk twee cols van de tweede categorie. Tankink krijgt het dus niet makkelijk zijn gele leiderstrui te verdedigen. Wel volgt er een afdaling naar de eindstreep. Donderdag is de koninginnerit in deze ProTour-wedstrijd, met aankomst bergop in Sölden. Ook de zevende rit eindigt op een col. De enige tijdrit vindt pas volgende week maandag plaats.

Uitslag 1e Etappe Ronde van Duitsland – Altenburg – Plauen:

Positie:Naam:Ploeg:Land:Tijd:
1Bram TankinkQUINED4.00.24
2Juan José Cobo AceboSAUSPA0'48"
3Bernhard EiselFDJOOS0'51"
4Sébastien HinaultCAFRA3'07''
5Daniele BennatiLAMITA3'07''