Van Heeswijk slaat dubbelslag in Eneco-Tour

Ambrosius
Max van Heeswijk heeft de eerste etappe in de Eneco-Tour gewonnen. Dankzij de winst in de massasprint pakte hij ook de leiderstrui over van Verbrugghe.

Er waren onderweg van Geel (België) naar Mierlo over 192 kilometer verschillende uitlooppogingen van onder andere Peña, Dekker, Engels en Vandenbroeck die wat langer alleen vooruit bleef. Quick Step, de ploeg van leider Verbrugghe, voerde het peloton aan. Daarop gaf de Belg er op 65 kilometer van de streep de brui aan en liet zich inlopen. Bij de drie tussensprints kort voor de streep waren het Kemna en Thijs die alleen vooruit waren. Kemna pakte daar negen seconden, Verbrugghe haalde er ook nog één.

Op acht kilometer van de streep werden de twee vluchters ingelopen en maakte het peloton zich op voor een massasprint in het Noord-Brabantse Mierlo. Daarin was Max van Heeswijk van Discovery Channel ruim de snelste. Hij bleef Zanotti en Steven de Jongh voor. Topsprinter Petacchi deed niet mee aan de sprint, hij nam geen risico met zijn gebroken pink. Doordat de etappewinnaar tien bonificatieseconden krijgt en Van Heeswijk gisteren slechts acht seconden verloor op proloogwinnaar Verbrugghe, was de leiderstrui ook voor de Limburger. Hij staat, dankzij de bonificatieseconden, één seconde voor op de Belg.

<
Pos.NaamTeamLandVerschil
1 Max van HeeswijkDiscovery ChannelNederland4.20.08
2 Marco ZanottiLiquigasItaliëz.t.
3 Steven de JonghRabobankNederlandz.t.
4 Giosue BonomiLampreItaliëz.t.
5 Erik ZabelT-MobileDuitslandz.t.