Mon carnet de Tour (5) (Tourdagboekje)

"Dit is mijn "carnet de jour" van de Tour, mijn carnet de Tour, mijn Tourdagboekje voor Fok!, een paar keer tijdens de Tour geef ik hierin mijn visie op het wedstrijd- en alles-er-naast gebeuren in de Tour."

Jens Voigt maakte er gisteren al een grapje over "morgen verdedig ik makkelijk mijn gele trui", logisch ook, vandaag is het de eerste rustdag in deze Tour. Het blijft een beetje een vreemd fenomeen waar Tourstichter Henri Desgrange zich wellicht voor omdraait in zijn graf. Nee, in zijn tijd had het geen waar geweest, voor "Les heros de la route" uit de oertijd geen rustdagen, maar etappes van vele honderden kilometers op stalen fietsen met als doel zo weinig mogelijk renners aan de finish te krijgen. Het was nog niet genoeg voor Desgrange, hij vond zelfs de "meerdere etappes per dag uit", midden de etappe lag een finishlijn, eens daarover wat wachten op de rest en dan doorrijden naar de volgende finish. Tijden veranderen.

Zoals u kunt merken, vandaag geen rustdag voor uw columnist dus, maar dat geeft ons de mooie gelegenheid om eens over de "randverschijnselen" van de Tour te gaan praten.

Lees hier het vervolg van deze column op de columnspagina