Mayo: "Slechtste tijdrit ooit"

Michel (Baraja)
Iban Mayo snapt niet waarom hij zaterdag zo’n dramatische tijdrit reed. De Bask van Euskaltel verloor al ruim drie minuten op Lance Armstrong.

Het meest besproken thema na afloop van de tijdrit van zaterdag was het moment dat Armstrong zijn rivaal Ullrich inhaalde. Minstens zo opvallend was echter dat Iban Mayo slechts als 175e eindigde. De 27-jarige Mayo heeft zijn hele seizoen afgestemd op de Tour, toch verloor de Bask al vele minuten na één dag: ”Ik reed de slechtste tijdrit uit mijn leven. Ik had vooraf gedacht dat ik een minuut of zo zou verliezen op de specialisten, niet drie. Voor mij is het erg moeilijk te aanvaarden dat ik slechts sneller was dan vijftien anderen en dat ik zelfs de langzaamste uit mijn team was. We zullen zien wat de ploegentijdrit gaat opleveren.”

Gelukkig voor de fragiele Bask zijn de regels van de ploegentijdrit sinds 2004 iets aangepast, zodat de tijdsverschillen beperkter zullen zijn. Maar ondanks dat is het zeer goed mogelijk dat Mayo met een achterstand van vijf minuten op Armstrong de bergen ingaat. Zijn ploegleider Gorospe gaat niet bij de pakken neerzitten: ”We houden de moed erin. Om eerlijk te zijn had niemand verwacht dat Mayo zo veel tijd zou verliezen. Normaal verliest hij drie minuten in vijftig kilometer, niet in twintig.”