WRC: Loeb komt op stoom en is ongrijpbaar

Roel (jozef444)
Nadat Sebastien Loeb gisteren op de laatste stage van de dag de leiding van Marcus Grönholm overnam was het vandaag weer een vertrouwd beeld op de rallypaden. De Fransman met zijn Citroën Xsara WRC domineerde de hele dag en heeft zijn voorsprong uitgebreid tot meer dan een minuut.

Stage 8
De rijders begonnen vanochtend op de korte, maar verraderlijke, Koumaritsi proef. Het weer zit de rijders niet mee aangezien het 31 graden is. Vandaag worden er acht stages verreden en de coureurs moeten dus heel wat tijd in hun warme bolides doorbrengen. Loeb pakte de snelste tijd en vergrootte zijn voorsprong op Grönholm met 0.7 sec. Toni Gardemeister en Harri Rovanperä eindigden op een gedeelde derde plaats, beide met een tijd van 4:58.2. Petter Solberg heeft ondertussen zijn snelheid weer teruggevonden nu de aandrijfas van zijn Impreza is gerepareerd. De Noor finisht als vijfde op de proef 3.5 sec. achter Loeb.

Stage9
Opnieuw vergroot Loeb zijn voorsprong op Peugeot rijder Grönholm door ook op de negende stage van de Acropolis rally de snelste te zijn. Ondertussen is er ook een felle strijd om plek drie in het algemeen klassement. Carlos Sainz verdedigt deze plek ten opzichte van Toni Gardemeister. De Ford rijder verloor op deze stage echter 0.7 sec. doordat de Focus niet goed om kon gaan met de grootte hoogte waar op werd gereden. Ook Mitsubishi draaide weer goed mee met een vijfde tijd voor Gigi Galli en een zesde voor teamgenoot Rovanperä.


Spectaculaire proeven in deze editie van de Acropolis Rally

Stage 10
Marcus Grönholm probeerde de hele proef om sneller te zijn dan Loeb maar het mocht uiteindelijk niet baten. De Fransman liep dit keer 6.4 sec. uit op de Fin. De rest van de top vier op de proef werd ook volgemaakt met Citroën Xsara’s. Manfred Stohl wist met de privé ingeschreven Citroën van OMV racing een derde tijd neer te zetten. Carlos Sainz finishte als vierde.

Stage 11
Loeb loopt steeds verder uit op Grönholm. De Fransman heeft sinds het einde van dag één geen stage meer verloren. De totale achterstand van Grönholm op Loeb is wel klein te noemen, 25.7 sec. Carlos Sainz vergroot ondertussen ook zijn voorsprong in het algemeen klassement op Toni Gardemeister, op deze stage was de Spanjaard 1.8 sec. sneller dan de Ford rijder.

Stage 12
Met stage twaalf begon de middagsessie. Dit keer was opnieuw Loeb de snelste op de Koumaritsi proef maar nu met maar een kleine voorsprong op de nummer twee op de proef, Gigi Galli op 0.1 sec. Grönholm pakt de derde tijd maar vreesde aan het eind van stage twaalf dat zijn auto niet meer 100% is. Carlos Sainz stelde teleur met een negende tijd op de proef waardoor Gardemeister zijn achterstand tot 2.9 sec. wist te verkleinen.


Gigi Galli, ook deze rally weer sterk aan het rijden

Stage 13
De dertiende stage van de Acropolis Rally bracht drama voor Grönholm. De Fin had aan het einde van proef twaalf al zijn bedenkingen over de staat van zijn auto en hij kreeg jammer genoeg gelijk. De aandrijfas van de Peugeot 307 WRC brak op weg naar de start van proef dertien. Loeb pakte, zoals gebruikelijk begint te worden, opnieuw de stage overwinning. Toni Gardemeister pakte op deze stage genoeg tijd op Carlos Sainz om de Citroën rijder in het algemeen klasssement voorbij te gaan. Door het terugvallen van Grönholm schuift de Ford rijder dus op van plek vier naar plek twee achter Sebastien Loeb.

Stage 14
Loeb blijft oppermachtig en wil genoeg voorsprong pakken om ook de zware dag van morgen te kunnen overleven zonder teveel risico te hoeven nemen. Hij pakt weer de stageoverwinning voor Gardemeister, met een achterstand van 5.4 sec. Carlos Sainz weet niet meteen te antwoorden op het voorbijgaan van Gardemeister in het klassement. 'El Matador' moet 1.4 toegeven op Gardemeister en finisht als derde op de proef.


Petter Solberg op de proef, de Noor kan helaas niet goed meekomen

Stage 15
De laatste stage van de dag is opnieuw een prooi voor de fantastisch rijdende Loeb. De jonge Fransman heeft vandaag alle proeven gewonnen. Toch is zijn voorsprong op de nummer twee, Toni Gardemeister, slechts 1:24.6. Toch mag niet van de Ford rijder verwacht worden dat hij dit gat morgen kan dichten aangezien er dan nog maar vier proeven op het programma staan. Wel moet Gardemeister opletten dat hij zijn tweede plaats niet verspeeld aan Sainz. De oude rot staat slechts 7.7 sec. achter op de nummer twee in het klassement. Aangezien Sainz na deze wedstrijd waarschijnlijk voorgoed afscheid neemt van de rallypaden zal hij er alles aan willen doen om Citroën een één-twee overwinning te geven.

De volgende rally zal zuiderbuur François Duval weer plaatsnemen in de tweede Citroën met als nieuwe navigator Sven Smeets. Smeets is geen onbekende in het WRC aangezien hij vele jaren als navigator van Freddy Loix heeft gefungeerd. Kort geleden is bekend geworden dat Carlos Sainz de rest van het jaar de race Touareg voor Volkswagen gaat testen. Hiermee zal hij in 2006 voor het eerst aan de start staan van 'Le Dakar' als rijder van het Volkswagen fabrieksteam.

Algemeen klassement na dag 2

Pos. CoureurTeam Tijd achterstand
1S. LoebCitroën2:54:28.80
2T. GardemeisterFord2:55:53.41:24.6
3C. SainzCitroën2:56:01.11:32.3
4M. GrönholmPeugeot2:57:12.92:44.1
5M. HirvonenFord2:57:19.12:50.3
6H. RovanperäMitsubishi2:57:46.03:17.2
7G. GalliMitsubishi2:58:23.23:54.4
8M. MärtinPeugeot2:58:48.44:19.6
9P. SolbergSubaru2:59:56.15:27.3
10T. JohanssonSubaru3:00:01.25:32.4