[Upd] Michelin laat nieuwe banden invliegen

Wouter (ziggyziggyziggy)
De gehele Formule 1 is in verwarring, na een besluit van Michelin om de hele serie banden die in de tests op vrijdag zijn gebruikt, terug te trekken voor toekomstig gebruik.

De Franse bandenfabrikant is tot die opmerkelijke stap gekomen nadat de oorzaak van het probleem dat de crash van Ralf Schumacher vrijdag heeft veroorzaakt niet kon worden gevonden.

Michelin is momenteel met de FIA en de teams in gesprek hoe het bedrijf alsnog nieuwe banden kan leveren voor dit weekend. In de fabriek in Frankrijk bekijkt men of men banden heeft die wel goed genoeg zijn om zondag op Indianapolis te gebruiken.

Het bedrijf gaf zelf de volgende verklaring: "Na de incidenten van gisteren heeft Michelin alle banden die in de sessies van gistermorgen en gistermiddag zijn gebruikt, gecontrolleerd. Ondanks alle onderzoeken die we hebben gedaan, zowel hier als in onze testfaciliteiten in Clermont-Ferrand, hebben we het probleem van gisteren niet kunnen ontdekken of kunnen reproduceren."

"We hebben de situatie aan onze partners en de FIA uitgelegd en we hebben hen geadviseerd over de condities voor de tests, de kwalificatie en voor de race. Deze beslissingen zijn in het belang van de veiligheid van de coureurs genomen. We werken samen met onze mensen in Clermont-Ferrand om een product te vinden dat goed genoeg is om op Indianapolis in actie te komen. We zitten in het proces van overleg met de FIA over deze mogelijkheid en streven ernaar deze banden naar Indianapolis te sturen."

Update:
Als de nieuw ingevlogen banden van Michelin niet door de FIA en door de drie Bridgestoneteams worden goedgekeurd, zullen de Michelinteams niet mogen deelnemen aan de race. In dat geval zijn er slechts zes wagens die aan de start van de Grand Prix kunnen verschijnen, wat te weinig is voor het van start laten gaan van een Grand Prix. De race op Indianapolis zou dan dus hoogstwaarschijnlijk afgelast worden.

(met dank aan ElmarO en Ali Salami voor de update)