Uitslag 24 uur van Le Mans

Ambrosius
Om 16.00 vanmiddag is de 73e 24 uurs-race op het circuit van Le Mans begonnen. We proberen je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de gebeurtenissen bij deze legendarische race. Met bijzondere aandacht voor de Nederlanders

Update 17:01 - 15 ronden
Na één uur rijden zijn het de twee Pescarolo's die het veld aanvoeren. De nummer 16 Pescarolo, die ook als eerste van start ging, van Collard, Bouillon en Comas ligt 12 seconden voor de nummer 17 van wereldkampioen rally Loeb, Helary en Ayari. De Audi's liggen op plaats 3 en 4 op meer dan een minuut.
Na één rondje moest Jan Lammers al de pits in. Inmiddels is de rijder van het Racing for Holland team al twee keer gestopt, de meeste andere coureurs hebben er één tankstop opzitten. Lammers rijdt op dit moment op de 12e plaats, met één rondje achterstand op de leiders. Dit allemaal in de snelste categorie, de LM1-klasse.

In de GT1 klasse is het Peter Kox die op de tweede plaats ligt in die klasse.
Tom Coronel doet mee in de GT2 klasse met de Spyker. Hij ligt op dit moment op de 37e plaats overall.

Update 20.30 - 66 ronden
De leiders zijn na bijna 4,5 uur rijden Lehto, Werner en 6-voudig winnaar Kristensen met hun Audi R8. Ze hebben 66 ronden afgelegd en bijna één minuut voorsprong op de nummer 2. Racing for Holland, het team van Jan Lammers, rijdt op dit moment rond op de 5e plaats, met bijna twee rondjes achterstand op de leiders. Lammers' teamgenoot Elton Julian zit nu al zo'n 2,5 uur achter het stuur, nadat Lammers vanaf de start begonnen was.
De Pescarolo's hebben door problemen (o.a. een lekke band) tijd verloren en liggen op de 9e en 14e plek.

De Spyker van o.a. Tom Coronel rijdt op de 37e plaats overall. Er zijn nog 47 teams in de race.

Update 22.30 - 100 ronden
De nacht is ingevallen op het circuit de la Sarthe. Er zijn inmiddels 100 ronden gereden en de nummer 3 Audi R8 van Champion Racing ligt aan de leiding. De Pescarolo Judds zijn ver teruggevallen door verschillende problemen. De auto’s die de snelste kwalificatietijden reden liggen nu op plekken 7 en 9. De Racing for Holland Dome-Judd met Elton Julian achter het stuur heeft 97 ronden gereden en ligt op plek 5 met de nummer 13 Audi Playstation Oreca voor ze op plaats 4 in dezelfde ronde.

In de GT1 klasse ligt de Aston Martin DBR9 waarmee Peter Kox op kop, hij ligt op een tiende plaats overall. Op plaats twee in de GT1 klasse en elfde plaats overall ligt de nummer 11 Corvette C6-R De Nederlandse Spijker ligt op plek 34 overall en op plek 9 in de GT2 klasse. De Porsche GT2 van Alex Job Racing ligt aan de leiding van de GT2 klasse met 90 gereden ronden.

Update 3.37 - 176 ronden
Het is bijna halverwege de race nog steeds de nummer 3 Audi die leidt, voor de Audi met nummer 4. Tussen beide auto's zit ongeveer twee minuten. De Pescarolo met nummer 16, die in de beginuren aan de leiding ging en de snelste ronde in handen heeft, komt langzaam dichterbij. Het verschil is nog 3 ronden met de koploper.

Jan Lammers heeft in het begin van de nacht problemen gehad met een kapotte band, deze sloeg ook de radiotor kapot. Hij is gezakt naar de 14e plaats op dertien ronden van de Audi's.

Peter Kox gaat nog steeds aan de leiding in de GT1-klasse. Hij ligt zevende overall en heeft ruim een minuut voorsprong op de Corvette die tweede ligt in de GT1-klasse. Er zijn nog 36 auto's in competitie.

Update 9:38 - 268 ronden
Inmiddels zijn er 268 ronden afgelegd door de leidende nummer 3 Audi van Champion Racing. Ze hebben twee rondes voorsprong op de Pescarolo Judd en zes ronden op de ander Audi van Champion Racing met nummer 2.

In de GT1 klasse gaat Peter Kox nog steeds aan de leiding met de Aston Martin. Hij ligt op een zevende plek overall met achter hem aan de nummer 64 Corvette en de tweede Aston Martin op plaatsen 8 en 9.

Jan Lammers, die zelf momenteel rijdt, heeft zich met de Dome Judd weer weten terug te vechten naar de elfde plaats op 19 ronden achterstand van de leiders.

Er zijn nog 33 wagens in de races, de nummer laatst, de Dallara Nissan, heeft maar liefst 143 ronden achterstand op de kop van de wedstrijd.

Update 13.15 - 326 ronden
In de stand is, met nog een kleine drie uur te gaan, bij de snelste klasse is nauwelijks wat veranderd. Het is alleen de Pescarolo nummer 17 die nu tweede ligt en iedere ronde een paar seconden dichterbij komt aan de leider, de Audi nummer 8 van Lehto, Werner en Kristensen. Het verschil tussen deze twee is ongeveer één ronde. Jan Lammers, die net het stuur heeft overgenomen van John Bosch, rijdt op de 10e plaats rond. Voor en achter hem heeft hij een gat van meerdere ronden.

Peter Kox heeft de leiding verloren in de GT1-klasse. Hij rijdt daarin nu op de 3e plaats, overall op achtste positie. Het verschil met de eerste in die klasse is één ronde.

Er zijn nog 28 auto's die hun rondjes maken op het circuit van Le Mans waar de temperaturen van ruim 30 graden soms voor problemen met de koeling van de auto's.

Update 14:15 - 343 ronden

Nog minder dan twee uurtjes voordat de finishvlag valt in Le Mans. Nog steeds rijdt het trio Letho/Werner/Kirstensen in de Champion - wagen op kop, amper één rondje nog maar voor Collard/Bouillon/Comas in hun Pescarolo Sport.

Het Racing for Holland team rijdt nog steeds op de tiende plaats en het team van Peter Kox ligt onveranderd op de achtste plaats.

Het voorbije uur is wereldkampioen rally, Sébastien Loeb, uit de race verdwenen. Teamgenoot Soheil Ayari crashtte in de PlayStation Curve en de wagen was niet meer te herstellen. Intussen is de temperatuur in de lucht gestegen tot 35°Celsius en de Australiër David Brabham, zoon van de drievoudig Formule 1-wereldkampioen Jack Brabham, heeft in de pits moeten stoppen met opgezwollen benen wegens te veel vochtverlies.

Update 16.00 - finish
Na 24 uur racen zijn Tom Kristensen, JJ Lehto en Marco Werner als winnaar over de streep gereden in de Audi R8 met nummer 3. Tweede werd de Pescarolo nummer 17. De winnaars reden in totaal 368 ronden. Kristensen zorgde voor een unieke prestatie met zijn zevende, waarvan zes keer opeenvolgend, overwinning in de beroemde marathonrace.
Jan Lammers eindigde in de Dome Judd op de 7e plaats overall, vijfde in de klasse.

Peter Kox heeft de finish niet gehaald, er waren problemen met zijn Aston Martin. Winnaar in hun klasse, de GT1, zijn Gavin, Beretta en Magnussen geworden in hun Corvette.
Er kwamen maar 27 auto's aan de finish na de uitputtende race onder zware omstandigheden, het was de warmste 24 uur van Le Mans ooit.

Overall uitslag 24 uur van Le Mans 2005
(plaats/rijders/auto/klasse/aantal ronden)
1. Lehto/Werner/Kristensen - Audi R8 - LM1 - 370 ronden
2. Collard/Boullion/Comas - Pescarollo Judd - LM1 - 368 ronden
3. Biela/Pirro/McNish - Audi R8 - LM1 - 364 ronden
4. Montagny/Gounon/Ortelli - Audi R8 - LM1 - 362 ronden
5. Gavin/Beretta/Magnussen - Corvette C6-R - GT1 - 349 ronden
6. Fellows/O'Connel/Papis - Corvette C6-R - GT1 - 347 ronden
7. Lammers/Julian/Bosch - Dome Judd - LM1 - 346 ronden
8. Schwager/Frei/Vann - Courage Judd - LM1 - 339 ronden
9. Brabham/Sarrazin/Turner - Aston Martin D - GT1 - 333 ronden
10. Hinderly/Rockenfeller/Lieb - Porsche 911 GT3 RSR - GT2 - 332 ronden