Hincapie wint proloog in Dauphiné

Michel (Baraja)
George Hincapie heeft de proloog in de Dauphiné Libéré gewonnen. Hij bleef Leipheimer en Kashechkin nipt voor.

Het verschil tussen Hincapie en Leipheimer was slechts één seconde. De derde plaats van Kashechkin was verrassend, gezien het sterke deelnemersveld. Hij bleef onder meer Armstrong voor. Diezelfde Armstrong liet zien dat hij in vorm is. Met een vijfde plaats op zes seconden gaf hij weerwoord aan zijn criticasters. Hij bleef concurrent Vinokourov voor, die tiende werd.

De proloog speelde zich af in Aix-les-Bains. De organisatie had een parcours van 7,9 kilometer opgesteld. Tijdens de korte rit moesten de renners ook nog een helling trotseren.

Voorafgaand aan de etappe kregen Nozal en Scotto D’Abusco een startverbod. Nozal was de runner-up van de Vuelta in 2003.

De eerste richttijd kwam op naam van de Noor Hushovd, die 10.22 noteerde. Het was Rebellin die daar onder dook, even later gevolgd door het Spaanse talent Contador. De eerste man onder de tien minuten was George Hincapie. De Amerikaan startte relatief vroeg en zag het eerste uur na zijn proloog zijn tijd niet bedreigd worden.

Landis leverde de eerste serieuze poging, maar kwam vijf seconden tekort. Ook zijn Phonak-collega Pereiro kwam nipt boven de tien minuten uit. Leipheimer leek lange tijd onder de 9.55 van Hincapie te duiken, maar boog het hoofd op één seconde. Alleen een goede prestatie van Kashechkin, een jonge coureur van Crédit Agricole, maakte Hincapie nog even zenuwachtig. Een mooie zege voor de meesterknecht van Armstrong. Uiteraard wordt hij ook de eerste leider.

Bijna alle toprenners die over vier weken aan de start staan van de Tour, doen ook aan de Dauphiné mee. Naast Armstrong nemen onder meer Klöden, Vinokourov, Botero, Heras en Menchov deel. Jan Ullrich prepareert zich via de Ronde van Zwitserland voor zijn laatste duel met Armstrong. De winnaar van 2004, Iban Mayo, doet ook niet mee.

Morgen is de eerste etappe in lijn in deze 57e Dauphiné Libéré. Het parcours is geschapen voor een massasprint. Op donderdag is de etappe naar de Mont Ventoux.


Uitslag van de Proloog:
1. George Hincapie (USA) 09.55
2. Levi Leipheimer (USA) 09.56
3. Andrei Kashechkin (Kaz) 09.58
4. Floyd Landis (USA) 10.00
5. Lance Armstrong (USA) 10.01
6. Oscar Pereiro (Spa) 10.02
7. Alberto Contador (Spa) 10.04
8. Davide Rebellin (Ita) 10.08
9. José Gutierrez (Spa) 10 08
10. Alexandre Vinokourov (Kaz) 10.09