WRC: Strijd in Turkije beslist

Roel (jozef444)
Op dag twee van de Rally van Turkije zijn er zeven stages verreden met een totale lengte van 150.49 km. In tegenstelling tot dag één, waarbij Sebastien Loeb zeven van de acht stages won, deed de Fransman het vandaag rustiger aan. Petter Solberg was vandaag "the man to beat".

Stage 10
De eerste stage van de dag bezorgde al meteen drama bij een aantal rijders. De belangrijkste hiervan was Gigi Galli, de nummer twee van het algemeen klassement, hij verloor veel tijd toen een slang voor de luchtaanvoer naar de turbo los schoot. Petter Solberg had geen problemen met Kemer 1 en wist de 20.35 km. in 14:24.1 te finishen. Nummer twee en drie waren de 307 WRC’s van Märtin en Grönholm. Door Galli’s problemen schuiven veel mensen een plekje op in het klassement, Grönholm staat nu tweede en Solberg derde in het klassement.


Harri Rovanperä op één van de wat hoger gelegen proeven

Stage 11
De tweede stage van de dag, Silyon 1, zorgde voor de eerste stageoverwinning op dag twee voor Loeb en zijn Xsara WRC. Hij wist Petter Solberg met een minimale voorsprong van 0.8 sec. voor te blijven. Opnieuw deed Peugeot goed mee voorin doordat Grönholm en Märtin als derde en vierde finishten. Carlos Sainz rijdt ondertussen goede tijden in de middenmoot, en doet wat er van hem gevraagd word namelijk de Citroën in de punten te laten finishen. Hij is niet meer in gevecht om plek drie vanwege een achterstand van meer dan een minuut. Ook op degene die achter hem ligt op plek vijf, Ford’s Toni Gardemeister, heeft hij een gat van meer dan een minuut.

Stage 12
Stage twaalf was de tweede maal vandaag dat Kemer werd verreden. Opnieuw waren Solberg en zijn navigator Phil Mills de sterkste op de proef. Marcus Grönholm moet nu op gaan passen want zijn tweede plaats komt in gevaar, Solberg heeft nog maar een achterstand van 3.2 sec. Loeb pakt de derde tijd op de stage, Gigi Galli is inmiddels aan het terugkomen met een vijfde plek op deze stage nadat zijn Lancer WRC in het servicepark werd gerepareerd.


Het parcours van de rally van Turkije

Stage 13
Door opnieuw een stage overwinning te pakken weet Solberg de tweede plek van Grönholm over te nemen. Tweede op de proef finisht Loeb met een achterstand van 0.5 sec, derde Grönholm en vierde zijn teamgenoot Märtin. Hiermee doet de Est goede zaken in het klassement want hij pakt de vijfde plek over van Toni Gardemeister. Galli is duidelijk bezig met een inhaalrace. De jonge Italiaan is na zijn slechte ochtend al weer bijna terug op een plek in het klassement die punten waard is, hij pakt in deze stage de negende plek over van Warmbold.

Stage 14
Gigi Galli pakt zijn tweede stageoverwinning van de wedstrijd. Nu zijn Mitsubishi weer gemaakt is laat de coureur zien dat zijn tempo van gisteren geen toeval was. Solberg wordt tweede en zijn teamgenoot Atkinson zet zijn beste prestatie tot nu toe in de rally neer met een derde plek. Loeb volgt op 1.5 sec. van de Australiër. Sainz rijdt ondertussen rustig mee en past zich aan, aan het tempo wat door zijn directe concurrenten word gereden. Veel problemen hoeft hij niet te verwachten omdat zijn voorsprong op de nummer vijf en de achterstand op de nummer drie in het klassement beide meer dan een minuut bedragen.

Stage 15
De overwinning op de laatste “echte” proef van de dag gaat naar Loeb voordat men weer richting de Efes Pilsen Super Special stage vertrekt. Hij vergroot met deze overwinning zijn voorsprong op Solberg tot ver boven de minuut. Grönholm wordt tweede op de proef met een achterstand van slechts 0.4 sec. gevolgd door Solberg op 2.6 sec. Galli zet opnieuw een goede tijd neer en finisht als vierde met een voorsprong van 10.7 sec. op de nummer vijf van deze proef Carlos Sainz. Gardemeister had problemen op de stage toen zijn linkervoorband lek raakte. Hij wist wel de proef uit te rijden maar verloor meer dan drie minuten, hierdoor verliest hij de aansluiting op de nummer vijf in het klassement Markko Märtin.


De sterk terugkomende Galli met zijn Mitsubishi

Stage 16
Loeb finishte als eerste op de laatste stage van de dag. De super special stage moest in tegenstelling tot gisteren tweemaal achter elkaar worden gereden. Hiermee werd de afstand van de proef vergroot naar 5.2 km. Solberg finishte als tweede op 2.1 sec. en Gardemeister pakt de derde tijd na zijn teleurstellende prestatie op de vorige proef. Grönholm, Sainz en Märtin finishen respectievelijk als vierde, vijfde en zesde.

Morgen worden er nog maar twee stages verreden met een totale lengte van 49.80 km. Wanneer Loeb geen problemen kent kan de overwinning hem niet meer ontgaan. De strijd om de plekken twee en zes zijn nog wel spannend. Solberg en Grönholm vechten om plek twee waarbij de Noor een voorsprong van 7.8 sec. heeft op de Fin. Voor de zesde plaats wordt gevochten tussen Gardemeister en Kresta, Gardemeister heeft een voorsprong van 20.2 sec. op zijn teamgenoot.

Algemeen klassement na dag 2:

plaatsnaam merktijd achterstand
1 S. LoebCitr3:44:33.2
2P. SolbergSub3:45:49.81:16.6
3M. Grönholm Peu 3:45:57.6 1:24.4
4 C. Sainz Citr 3:48:10.0 3:36.8
5 M. Märtin Peu 3:49:44.5 5:11.3