Savoldelli eindwinnaar 88e Giro d'Italia

Michel (Baraja)
Paolo Savoldelli heeft de 88e Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Alessandro Petacchi won de slotetappe in Milaan.

Petacchi klopte met groot vertoon van macht Zabel en Förster in de sprint. Na het vertrek van McEwen ontbeerden de sprints in de Giro serieuze spanning. Het was de vierde etappezege van “Ale-jet” in deze Giro en zijn negentiende in alle Giri. De trein van Fassa Bortolo domineerde in de straten van Milaan. Niemand kon lang uit de greep van het peloton blijven.

De laatste rit in de 88e Giro startte in Albese con Cassano. De 153 overgebleven wielrenners hoefden pas om 14.00 uur te vertrekken voor een ultrakorte rit naar Milaan. Zoals gebruikelijk in de slotetappe van de Giro (en ook in de Tour) begonnen de coureurs heel lamlendig aan de rit. In het eerste uur was er geen enkele aanval. Het koersgemiddelde lag slechts op 27 kilometer per uur.

In Milaan moesten de coureurs twaalf rondes van 4,8 kilometer afleggen. Ook in de plaatselijke omlopen waren er nagenoeg geen aanvallen. Cofidis probeerde wat met Marichal en White en ook Zabriskie bleef heel even vooruit.

Savoldelli wint dus zijn tweede Giro d’Italia. In 2002 was hij ook al eens de beste. Toen was zijn overwinning echter een beetje overschaduwd, omdat Simoni en Garzelli wegens dopingperikelen de Giro moesten verlaten. Bovendien werd Casagrande uitgesloten, omdat hij de Colombiaan Gonzalez een klap verkocht. Nu versloeg Savoldelli dus wel alle favorieten, al had hij geluk dat Basso wegens buikkramp vorige week de Giro verloor.

Rujano pakte met overmacht de bergprijs. Werkelijk op elke col sprintte hij mee om de punten. De paarse sprintrui werd een prooi voor Paolo Bettini, die ook nog eens één etappe won.

In deze Giro was naast de herrijzenis van Savoldelli, vooral de doorbraak van José Rujano opvallend te noemen. In de eerste tijdrit moest de Venezolaan liefst vier keer van fiets wisselen, anders had hij wellicht de Giro gewonnen. De winnaar van vorig jaar, Cunego, kon na één serieuze col titelprolongatie al vergeten. In de massasprints waren het McEwen en Petacchi die de buit verdeelden. Volgend jaar start de Giro in Wallonië.


Uitslag van de 20e etappe:
1. Alessandro Petacchi (Ita) 3.24.08
2. Erik Zabel (Dui) + z.t.
3. Robert Förster (Dui) + z.t.
4. Mirco Lorenzetto (Ita) + z.t.
5. Marco Velo (Ita) + z.t.
6. Paride Grillo (Ita) + z.t.
7. Isaac Galvez (Spa) + z.t.
8. Mark Renshaw (Aus) + z.t.


Eindklassement:
1.Paolo Savoldelli (Ita) 91.25.51
2.Gilberto Simoni (Ita) + 0.28
3.José Rujano (Ven) + 0.45
4.Danilo Di Luca (Ita) + 2.42
5.Juan Garate (Spa) + 3.11
6.Sergei Gonchar (Oek) + 4.22
7.Vladimir Karpets (Rus) + 11.15
8.Pietro Caucchioli (Ita) + 11.38
9.Marzio Bruseghin (Ita) + 11.40
10.Emanuele Sella (Ita) + 12.33
29. Theo Eltink (Ned) + 1.01.02
69. Addy Engels (Ned) + 2.24.32
75. Thomas Dekker (Ned) + 2.30.20
115. Bram Schmitz (Ned) + 3.21.05