Uitslag GP van Europa

Roel (jozef444)
Fernando Alonso heeft zijn vierde overwinning van dit seizoen gepakt. De jonge coureur van Renault vergroot hiermee zijn voorsprong op de anderen in het klassement. De Spanjaard wist de overwinning te pakken nadat bij Kimi Räikkönen de voorwielophanging afbrak in de laatste ronde.

Het begin van de race was al wat rommelig. De Toyota engineers van Jarno Trulli waren niet snel genoeg weg op de grid, hiervoor kreeg de Italiaan een drive through penalty. Omdat Fisichella stilviel op de grid moest er ook nog een extra opwarmronde worden gereden. De beide McLaren coureurs hadden een goede start, maar in bocht één ging het voor een aantal coureurs fout.

Ralf Schumacher verremde zich en raakte de achterkant van Alonso, Montoya werd aangetikt door Mark Webber. De laatste moest hierdoor de race voortijdig beëindigen. Michael Schumacher en Rubens Barrichello raakten niemand maar moesten hierdoor wel een groot deel van het veld voorbij laten gaan.

Rubens Barrichello en Nick Heidfeld stopten beiden al vroeg in de race, namelijk ronde elf, beiden bleken op een drie stop strategie weg te zijn gegaan. Tussen ronde 17 en ronde 19 was de eerste serie van pitstops voor de mensen die er twee zouden maken deze wedstrijd. Uiteindelijk wist Räikkönen de leiding te behouden, David Coulthard reed, tot op dat moment, mee in de top drie maar viel terug doordat hij een drive through penalty kreeg vanwege zijn snelheid in de pitstraat.

Ook Christijan Albers kreeg nog een drive through penalty vanwege het negeren van blauwe vlaggen. Kimi Räikkönen had inmiddels al een aantal keren wat fouten gemaakt en na de tweede serie pitstops werd het duidelijk dat hij grote problemen had met zijn rechtervoorband. Hij zag Alonso steeds dichterbij komen maar behield wel de leiding. In de laatste ronde werd de druk aan het einde van het rechte stuk te groot en brak de complete voorwielophanging af bij de jonge Fin. Uiteindelijk won Alonso de race voor Heidfeld en Barrichello.

Uitslag GP van Europa:

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Fernando AlonsoRenault F1 1:31:46.648
2 Nick HeidfeldBMW Williams F1 + 16.567
3 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari + 18.549
4 David CoulthardRed Bull Racing + 31.588
5 Michael SchumacherScuderia Ferrari + 50.445
6 Giancarlo FisichellaRenault F1 + 51.932
7 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes + 58.173
8 Jarno TrulliToyota F1 + 1:11.091
9 Vitantonio LiuzziRed Bull Racing + 1:11.529
10 Jenson ButtonBAR Honda + 1:35.786
11 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes + 1 ronde
12 Takuma SatoBAR Honda + 1 ronde
13 Jacques VilleneuveSauber Petronas + 1 ronde
14 Felipe MassaSauber Petronas + 1 ronde
15 Tiago MonteiroJordan Grand Prix + 1 ronde
16 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix + 1 ronde
17 Christijan AlbersMinardi F1 + 2 ronden
18 Patrick FriesacherMinardi F1 + 3 ronden
- Ralf SchumacherToyota F1 spin
- Mark WebberBMW Williams F1 crash