Kuyckx blijft peloton voor in België

Michel (Baraja)
Jan Kuyckx heeft de vierde rit in de Ronde van België gewonnen. Tom Boonen behoudt, met nog één etappe voor de boeg, zijn zwarte leiderstrui.

Vandaag was de koninginnerit van de zo gedevalueerde Ronde van België. Het is dat Tom Boonen nog wat kleur geeft aan de koers in zijn eigen land, anders was grauwheid troef geweest.

Na een doldriest begin, met vele demarrages, ontstond er na ongeveer zeventig kilometer een kopgroep van twaalf renners. Bekende namen waren onder andere Konyshev, Agnolutto en Mattan. Omdat Quick-Step niemand in de frontlinie had bepaalde de ploeg van leider Boonen het tempo in het peloton.

Dit beulswerk loonde, want één voor één werden de twaalf weer opgeslokt door de meute. Een vierde massasprint leek het logische gevolg. Daar dacht Jan Kuyckx echter anders over. Met nog één kilometer voor de streep ontsnapte de Belg uit de Davitamon-Lotto ploeg. Hij bleef net uit de greep van het peloton, waarin onze landgenoot Stefan van Dijk naar plaats drie spurtte.

Tom Boonen blijft in de leiderstrui met nog één relatief makkelijke etappe voor de boeg. Hij verdedigt een ruime marge op Roesems en Balciunas.