Savoldelli steviger in roze trui na tijdrit

Michel (Baraja)
Paolo Savoldelli heeft een flinke stap gezet op weg naar eindwinst in de Ronde van Italië. Hij won in de tijdrit naar Turijn ruim één minuut op zijn naaste belager Gilberto Simoni. De etappe werd weer gewonnen door Ivan Basso.

De derde race tegen de klok in deze Italiaanse rittenkoers was wat heuvelachtiger dan de vorige exercities tegen het uurwerk. Na de ultrakorte proloog in nachtelijk Reggio Calabria en het biljartvlakke parcours op weg naar Firenze, werden de renners vandaag geconfronteerd met een heuvelachtig terrein. Na ongeveer dertien kilometer doemde bijvoorbeeld de Superga op, een col van de derde categorie.

De eerste scherpe eindtijd werd geklokt door de Deen Brian Vandborg. Zijn tijd bleef eventjes staan, totdat de winnaar van de vorige tijdrit, David Zabriskie zich kwam melden op het parcours. De Amerikaan klokte een nieuwe supertijd. Uiteindelijk werd hij derde. Onze landgenoot Thomas Dekker viel ook weer eens op in een lange tijdrit. Hij stond lange tijd tweede, maar toen de favorieten aan bod kwamen zakte hij naar plaats dertien.

Vlak voor die favorieten was het Ivan Basso die wederom uit zijn slof schoot, net als gisteren. Hij deelde zijn tijdrit goed in en bleef Zabriskie voor. De Rus Karpets was de enige die hem nog zou bedreigen: hij strandde op negen seconden van Basso.

De twee superfavorieten voor de eindzege (Simoni en Savoldelli) lieten bij het eerste tussenpunt vrijwel dezelfde tijd noteren. Maar op de Superga en vooral in de afdaling van die col boekte Savoldelli grote tijdwinst. Uiteindelijk pakte “Il Falco” ruim een minuut op Simoni.

Achter dat tweetal was de positieve verrassing (weer) José Rujano, die zijn derde positie in het eindklassement behield. Wel wordt de strijd om de derde plaats zeer spannend, vooral vanwege het goede optreden van Sergei Gonchar. Ook Di Luca en Garate gaan nog voor die podiumplaats.

Morgen is in ieder geval de laatste kans voor Simoni om Savoldelli van zijn tweede Girozege af te houden. Zeker is dat hij mogelijkheden genoeg krijgt om aan te vallen, gezien het zeer zware traject dat de renners te wachten staat. De finish is op de top in Sestrières. Maar daarvoor staat de colle delle Finestre op het programma. Via vele haarspeldbochten mondt die col uit in een grintpad, dat zeer moeilijk begaanbaar is. Spektakel lijkt gegarandeerd.


Uitslag van de 18e etappe:
1. Ivan Basso (Ita) 45.05
2. Vladimir Karpets (Rus) + 0.09
3. David Zabriskie (USA) + 0.20
4. Paolo Savoldelli (Ita) + 0.23
5. Dario Cioni (Ita) + 0.28
6. Sergei Gonchar (Oek) + 0.40
7. Marzio Bruseghin (Ita) + 1.02
8. Juan Garate (Spa) + 1.25
9. Paolo Bettini (Ita) + 1.28
10. Gilberto Simoni (Ita) + 1.34


Klassement na de 18e etappe:
1. Paolo Savoldelli (Ita) 82.10.18
2. Gilberto Simoni (Ita) + 2.09
3. José Rujano (Ven) + 3.00
4. Danilo Di Luca (Ita) + 3.08
5. Juan Garate (Spa) + 3.13
6. Sergei Gonchar (Oek) + 4.22
7. Vladimir Karpets (Rus) + 6.30
8. Dario Cioni (Ita) + 6.52
9. Pietro Caucchioli (Ita) + 6.53
10. Marzio Bruseghin (Ita) + 8.21