Senna-rechtzaak beëindigd

Maurice (mbn)
De Italiaanse rechtzaak over het ongeluk van Ayrton Senna tegen Adrian Newey en Patrick Head is eindelijk afgelopen. De rechtbank sprak Newey vrij en bepaalde dat de zaak tegen Head buiten de toegestane tijdsduur was komen te liggen.

De oorspronkelijke rechtzaak liep in 1997, waarbij beide Williams-werknemers werden vrijgesproken. Ook in het hoger beroep van 1999 werden ze vrijgesproken. De hoogste Italiaanse rechtbank liet de rechtzaak echter heropenen, omdat er procedurele fouten waren gemaakt tijdens de rechtsgang.

Elf jaar na dato moest opnieuw de vraag worden bekeken of een te voorkomen fout aan de stuurstang de oorzaak was van het dodelijke ongeluk van Senna. Zowel Newey als Head werden nu opnieuw niet veroordeeld voor doodslag. In de zaak tegen Adrian Newey werd de voormalige Williams-ontwerper vrijgepleit. In de zaak tegen technisch directeur Patrick Head werd bepaald dat een veroordeling sowieso onmogelijk was geworden, omdat de wettelijke tijdsperiode die voor een dergelijk geval staat was overschreden.