Basso wint 17e etappe Giro

Ambrosius
Ivan Basso heeft op sterke wijze de 17e etappe van de Giro d'Italia over 194 km van Varazze naar Limone Piemonte, met finish boven op de Colle di Tenda, gewonnen.

De etappe begon met veel aanvallen, waaronder Thomas Dekker en Sutherland van Rabobank. Ook Kolobnev, Bettini en Garate waren bij ontsnappingen in het begin van de etappe betrokken. Op de Colletta del Moromet, met stukken boven de 20% kwam alles weer bij elkaar.

Opvallend was de aanwezigheid van Basso in de groep van de favorieten. Nog geen week geleden verloor hij ruim een half uur door een maaginfectie. Hij komt zelfs als eerste boven op de één na laatste col. Cunego voerde de groep aan bergop, in opdracht van Simoni. Alle favorieten konden mee.

Twintig kilometer voor de streep zijn het zes renners die demarreren, daarbij zitten Basso en Cioni. Aan de voet van de slotklim, de Colle di Tenda, hebben de zes 1,5 minuut voorsprong op de groep van rozetrui-drager Savoldelli. Cunego voert deze groep weer aan. Caruso is de eerste die aanvalt bij de kopgroep, Basso is de enige die kan reageren en gaat meteen alleen door.

Bij de groep van de favorieten is het Van Huffel die als eerste aanvalt, Simoni countert dit, alleen Rujano kan 'Giby' volgen. Di Luca en Savoldelli zijn de voornaamste slachtoffers van deze aanval. Ondertussen is het Basso die nauwelijks tijd verliest en de etappe knap wint. Rujano wint het sprintje voor Simoni. Van Huffel blijft knap voorin meedraaien en wordt vierde. Savoldelli verliest ruim 40 seconden op Simoni, maar behoudt wel zijn leiderstrui. Di Luca verliest nog een minuut meer.

Uitslag 17e etappe
1. Ivan Basso (Ita) 5.15.45
2. José Rujano (Ven) + 1.06
3. Gilberto Simoni (Ita) z.t.
4. Wim van Huffel (Bel) + 1.32
5. Ivan Parra (Col) + 1.48
7. Paolo Savoldelli (Ita) z.t.
16. Danilo di Luca (Ita) + 2.49

Klassement na 17e etappe
1. Paolo Savoldelli (Ita) 81.24.50
2. Gilberto Simoni (Ita) + 0.58
3. José Rujano (Ven) + 1.24
4. Danilo di Luca (Ita) + 1.26
5. Juan Manuel Garate (Spa) 2.11