Boonen winnaar eerste etappe in eigen land

Michel (Baraja)
Tom Boonen heeft de eerste etappe in de Ronde van België gewonnen. De man uit Balen bleef de rest van het peloton voor in een massasprint.

De 24-jarige Belg was twee onbekende renners de baas: Napolitano en Olivier. De topsprinters zitten dan ook allemaal in Italië op dit moment. Verder doen er slechts drie teams uit de Pro-Tour mee aan deze ronde, die eens zo sterk bezet was.

Ondanks het magere deelnemersveld was de eerste etappe van Oostende naar Oostende zeker een boeiend schouwspel. Het eerste deel van de koers stond in het teken van ontelbare demarrages. Pas op 58 kilometer van de meet kreeg een groepje van drie even de ruimte: Vansevenant, Eeckhout en de Nederlander Peter van Agtmaal (van de AXA-ploeg).

Op negen kilometer voor de finish werden de drie weer opgeslokt door de meute en denderde de trein van Quickstep op weg naar de meet. Boonen zat in een zetel en maakte het dan ook sterk af, al bood Napolitano goed tegenstand.

Boonen wordt uiteraard de eerste leider. Vrijdag en zondag zijn de dagen waarop het klassement wordt vormgegeven. Morgen koerst het peloton richting Knokke.