Onder-17 naar finale EK

Da_Sandman
Het Nederlands Elftal voor voetballers onder de 17 jaar heeft de finale van het Europees Kampioenschap in Italië gehaald. In de halve finale versloeg de ploeg van trainer Ruud Kaiser gastland Italië na verlenging met 1-0.

De wedstrijd in Pontedera eindigde na 80 minuten in een 0-0 gelijkspel. De Nederlanders waren bijna de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar vergaten de kansen te verzilveren. In de slotfase van de tweede helft waren de Italianen dicht bij een winnende treffer, maar keeper Tim Krul (ADO Den Haag) liet zich niet van de wijs brengen.

Ook in de verlenging speelde Oranje beter dan de leeftijdsgenoten uit Italië. In de 9e minuut van de eerste helft van de verlenging was het eindelijk raak. Invaller Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam) kopte raak uit een voorzet van Jordy Buijs (Feyenoord). In de rest van de verlenging kwam Oranje niet meer in de problemen, Melvin Zaalman had de wedstrijd helemaal kunnen beslissen maar faalde oog in oog met de Italiaanse doelman.

Oranje onder-17 speelt zaterdag voor het eerst in de historie een finale van een groot toernooi. Tegenstander in die finale is titelfavoriet Turkije, dat in de andere halve finale afrekende met Kroatië (3-1). De finaleplaats voor Nederland betekend ook directe plaatsing voor het WK onder-17, dat dit najaar in Peru wordt gehouden. Het is voor het eerst dat Oranje onder-17 aan dat toernooi mag meedoen.