Mazzanti krijgt vierde Giro-rit toegewezen

Maurice (mbn)
Luca Mazzanti werd tweede in de vierde etappe van de Giro d'Italia, maar heeft toch de ritzege toegewezen gekregen. Dit vanwege de diskwalificatie van Paolo Bettini, die in de sprint van zijn lijn afweek en daardoor Baden Cooke de hekken in duwde.

De vierde etappe van de Giro ging over 211 kilometer, maar eigenlijk waren slechts de laatste elf kilometer van werkelijk belang. Na de gebruikelijke vlucht zat het peloton in de laatste twintig kilometer bij elkaar, tot op elf kilometer van de streep er in het midden van het peloton een valpartij was. Het peloton raakte verbrokkeld, waarbij wel de meeste sprinters en favorieten vooraan zaten.

In de laatste tien kilometer ging het voorste peloton van nog ongeveer 50 man hard over de heuvels heen. CSC, Liquigas en Lampre ontwikkelden een hoog tempo en hoopten hun kopmannen mee te kunnen laten doen om de dagzege.

Op het laatste klimmetje hadden veel mensen in dat peloton het lastig en in de afdaling konden zes man wegrijden. Die zes man pakten in de laatste kilometer genoeg voorsprong om onderling uit te maken wie de dagzege zou pakken. Paolo Bettini sprintte van kop af en Baden Cooke probeerde uit zien wiel te komen. Bettini week van zijn lijn af richting de hekken en Cooke kwam klem te zitten en viel in volle sprint, maar liep geen verwondingen op.

Bettini pakte weliswaar de eerste plaats, maar werd later door de jury gediskwalificeerd. Hij werd naar de vierde plaats teruggezet, maar behoudt zijn roze trui wel. Luca Mazzanti van Ceramiche Panaria kreeg met zijn tweede plaats de ritwinst door de jurybeslissing in de schoot geworpen.

Uitslag vierde etappe:
1. Luca Mazzanti (Ita) 5.10.09
2. Dario Cioni (Ita) z.t.
3. Michele Scarponi (Ita) z.t.
4. Paolo Bettini (Ita) z.t.
5. Mirko Celestino (Ita) + 0.02
6. Filippo Pozzato (Ita) 0.04
7. Danilo di Luca (Ita) z.t.
8. Erik Zabel (Dui) z.t.
9. Robbie McEwen (Aus) z.t.
10. Cristian Moreni (Ita) z.t.


Algemeen Klassement:
1. Paolo Bettini (Ita) 20.19.44
2. Danilo di Luca (Ita) + 0.13
3. Luca Mazzanti (Ita) + 0.16
4. Dario Cioni (Ita) + 0.19
5. Damiano Cunego (Ita) + 0.21