Petacchi sprint naar zege in Romandië

Bram (Chiel-Montagne)
Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) heeft vandaag de eerste etappe van de Ronde van Romandie gewonnen. De Italiaanse spurtbom was in de sprint te sterk voor zijn concurrenten. Oscar Pereiro (Phonak) blijft leider.

De eerste etappe was een rit in lijn over 166,9 kilometer in en rond Avenches. Op voorhand was een sprint dus het meest waarschijnlijke scenario voor de tweede etappe. Toch waren er enkele renners die zich niet bij voorbaat wilden neerleggen bij de hegemonie van de sprinters. Zo kozen Ivan Ravaioli (Saunier Duval) en Sébastien Rosseler (Quick Step) ervoor om na een kleine twintig kilometer de buik van het peloton te verruilen voor een lange solo. Samen behaalden ze een maximale voorsprong van 8.08 minuten.

Genoeg voor de ritzege was het allerminst. Op 25 kilometer voor de meet werd Ravaioli, die even daarvoor Rosseler uit het wiel had gereden, als laatste vluchter opgeslokt door het peloton. In de slotkilometers zette de Fassa-trein haar kopman vervolgens uitstekend af op enkele honderden meters van de finish. Voor Petacchi was het toen een koud kunstje om wederom te onderstrepen dat hij momenteel de beste sprinter ter wereld is.

Uitslag eerste etappe:
1.Alessandro Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) 166 kilometer in 3.42.55
2.Tom Steels (Bel/Davitamon-Lotto) z.t
3.Andre Korff (Dui/T-Mobile) z.t
4.Stefano Garzelli (Ita/Liquigas) z.t
5.José I.Gutierrez Palacios (Spa/Illes Balears) z.t

Klassement na een etappe:
1.Oscar Pereiro (Spa/Phonak) 3.47.21
2.Alessandro Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) z.t
3.Paolo Savoldelli (Ita/Discovery) + 0.02
4.Bradley McGee (Aus/Fdjeux.com) + 0.03
5.Alexandre Moos (Zwi/Phonak) + 0.05